Πόσες φορές δεν έχουμε δοκιμάσει την ωμή ζύμη του κέικ, που μόλις χτυπήσαμε στο μίξερ. Όμως είναι ασφαλές αυτό για την υγεία μας; Οι επιστήμονες λένε όχι. Η κατανάλωση ωμού αυγού μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες.

Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα βρείτε μια συνταγή με ωμό αυγό, απλά απορρίψτε τη.

Τα αυγά μπορεί να έχουν σαλμονέλα, ένα βακτήριο που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση. Μάλιστα, ο κρόκος μπορεί να μολυνθεί με αυτό το βακτήριο πριν σχηματιστεί το τσόφλι. Το ίδιο ισχύει και για τα ασπράδια. Μπορεί να τα έχετε δει να χρησιμοποιούνται σε γλυκά ή κοκτέιλ, αλλά αν δεν παστεριωθούν πρώτα, τα ασπράδια ενδέχεται να έχουν σαλμονέλα, όπως και ο κρόκος.

Τι είναι η δηλητηρίαση από σαλμονέλα;
Μπορεί να είναι συνήθως ήπια, αλλά μερικές φορές μπορεί να εξελιχθεί σε αρκετά σοβαρή ασθένεια. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται από έξι ώρες μέχρι και έξι ημέρες μετά την έκθεση στο βακτήριο και περιλαμβάνουν διάρροια, εμετό, πυρετό και πόνο στο στομάχι. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες και όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο.

Είναι ασφαλές να τρώμε ωμή ζύμη μπισκότων που δεν περιλαμβάνει ωμό αυγό;
Δυστυχώς όχι, γιατί μπορεί να μην περιέχει ωμό αυγό, αλλά περιέχει ωμό αλεύρι, το οποίο επειδή δεν είναι μαγειρεμένο μπορεί επίσης να περιέχει επικίνδυνα βακτήρια, όπως το E.coli. Το αλεύρι μπορεί να μολυνθεί με E.coli προτού ο καρπός συλλεχθεί ή κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Το βακτήριο μπορεί να επιβιώσει στα ράφια του παντοπωλείου ή της κουζίνας σας. Ευτυχώς καταστρέφεται κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Οδηγίες ασφάλειας για όταν χειρίζεστε ωμά αυγά
– Πάντα να πλένετε καλά τα χέρια σας αφού πιάσετε ωμά αυγά.
– Πλένετε καλά ό,τι αντικείμενα ήρθαν σε επαφή με ωμά αυγά, όπως ο πάγκος εργασίας, το μπολ και όλα τα υπόλοιπα σκεύη.
– Αν η συνταγή θέλει ωμά αυγά χρησιμοποιήστε παστεριωμένα, που υπάρχουν στο εμπόριο σε υγρή μορφή στο ψυγείο, για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.
– Διατηρήστε τα αυγά απευθείας στο ψυγείο και όσα φαγητά περιέχουν αυγό.
– Ποτέ μην χρησιμοποιείτε αυγά που είναι ραγισμένα ή σπασμένα.