Υπάρχουν αυτοί που ορκίζονται στο όνομά του, αυτοί που αρνούνται να τον βάλουν στην κουζίνα τους και φυσικά αυτοί που τον χρησιμοποιούν αραιά και πού. Τελικά πόσο χρήσιμη συσκευή είναι ο φούρνος μικροκυμάτων; Ξεδιαλύνουμε το τοπίο.

Για κάποιον λόγο, οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε συνδέσει τη σκέψη του φούρνου μικροκυμάτων με το ανθυγιεινό, κατεψυγμένο και άνοστο φαγητό. Σκεφτείτε όμως λίγο πιο ψύχραιμα ίσως, ότι πιθανόν να είναι πολλά περισσότερα. Κατ’ αρχάς ζεσταίνει το φαγητό σε 2-3 λεπτά, μπορείτε επίσης να ψήσετε ωραία μια πατάτα σε 8-10 λεπτά, κάτι που συνεπάγεται και εξοικονόμηση ενέργειας αφού δεν χρειάζεται ούτε το μάτι της κουζίνας να ανάψετε ούτε το φούρνο που ειδικά το καλοκαίρι λόγω υψηλών θερμοκρασιών μάλλον τον αποφεύγετε. Δεν είναι λίγοι βέβαια αυτοί που πιστεύουν ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπει ένας φούρνος μικροκυμάτων είναι ραδιενεργός, εισχωρεί στις τροφές, τα ροφήματα ή ό,τι άλλο ζεσταίνετε και προκαλεί καρκίνο. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα πάντως, τα μικρής ισχύος μικροκύματα δεν προκαλούν καρκίνο.

Τι πρέπει να προσέχετε
*Όταν ξαναζεσταίνετε τις τροφές, δίνετε βάση στο χρόνο που τις κρατάτε στο φούρνο. Προσαρμόζετε το χρόνο με την ποσότητα του φαγητού που έχετε βάλει στο φούρνο. Ρυθμίστε το χρόνο στα 2 – 3 λεπτά και αν χρειαστεί επαναλάβετε τη διαδικασία. Καλύτερα λιγότερη παραμονή στο φούρνο και επανάληψη παρά περισσότερος χρόνος και αλλοίωση της σύστασης των τροφών. Η δική μας συμβουλή είναι να αφιερώσετε λίγο παραπάνω χρόνο στο παραδοσιακό μαγείρεμα και να χρησιμοποιείτε τα μικροκύματα για προσεκτικό ξεπάγωμα ή ζέσταμα τροφών.

*Δεν ψήνετε στο φούρνο μικροκυμάτων αβγά με το τσόφλι τους. Μπορεί να σπάσουν από τον ατμό που δημιουργείται στο εσωτερικό τους με τη θερμοκρασία.

*Αποφεύγετε να βάζετε μεταλλικά, αλουμινένια, κεραμικά και πλαστικά σκεύη στο φούρνο μικροκυμάτων. Τα μικροκύματα αντανακλώνται από το μέταλλο και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ο φούρνος να χαλάσει ή να εκραγεί. Απαγορεύεται δια ροπάλου προφανώς και το αλουμινόχαρτο γιατί μπορεί να πάρει φωτιά. Ελέγχετε προσεκτικά ποια σκεύη ενδείκνυνται για φούρνους μικροκυμάτων.

*Προσοχή στον τρόπο που καθαρίζετε το φούρνο. Αποφεύγετε σκληρά σφουγγάρια και σύρματα και προτιμάτε ήπια απορρυπαντικά και μαλακά σφουγγάρια. Γρατσουνιές στις εσωτερικές επιφάνειες του φούρνου μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα μη ομοιόμορφο ζέσταμα (ή ψήσιμο για όσους ψήνουν).