Συνηθίζετε να πετάτε τις φλούδες των λαχανικών σας όταν τα καθαρίζετε; Λογικό ακούγεται, από τη μια. Από την άλλη όμως, αυτό είναι αντίθετο με τη λογική του να προσπαθούμε να μειώσουμε τα απορρίμματά μας και να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο έπακρο όλα τα υλικά μας στην κουζίνα.
Μπορεί να ακούγεται παράξενο ή αηδιαστικό. Ωστόσο, δεν έχετε φάει πατάτες ή αγγούρι με τη φλούδα; Γιατί επομένως να μην είναι νόστιμες οι φλούδες από μόνες τους; Σας προτείνουμε ένα σνακ, που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα πατατάκια, είναι υγιεινό, θρεπτικό και πολύ φιλικό στο περιβάλλον! Και θα σας εκπλήξει το πόσο νόστιμο είναι!

Πώς να ετοιμάσετε το σνακ από τις φλούδες λαχανικών;

Θα χρειαστείτε υλικά που βρίσκονται στην κουζίνα σας και μόλις 10 λεπτά από τον χρόνο σας.

Υλικά
3 φλιτζάνια φλούδες λαχανικών ή/και φρούτων (πχ. από πατάτες, γλυκοπατάτες, μήλα,παντζάρια καρότα…)
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
¾ κουτ. γλυκού αλάτι (και λίγο ακόμη για το σερβίρισμα)
1 κουτ. γλυκού διατροφική μαγιά (και λίγο ακόμη για το σερβίρισμα)

Διαδικασία
Συγκεντρώνουμε τις φλούδες, τις πλένουμε και τις αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε χαρτί κουζίνας (για να στραγγίξει τα υγρά τους) για τουλάχιστον 10 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Τοποθετούμε τις φλούδες σε ένα μπολ, όπου προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και τη διατροφική μαγιά.
Απλώνουμε τις φλούδες μας σε ταψί, όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν οι φλούδες μας και να αποκτήσουν μια τραγανή υφή. Αν χρειστεί τις γυρίζουμε στα 10 λεπτά για να ψηθούν ομοιόμορφα και στις δυο πλευρές τους.
Βγάζουμε το σνακ από τον φούρνο, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι ή διατροφική μαγιά αν χρειάζεται. Στη συνέχεια, μπορούμε να το καταναλώσουμε είτε σκέτο, είτε συνοδεία κάποιου ντιπ (πχ χούμους, γουακαμόλε) ή να το προσθέσουμε ως έξτρα υλικό σε κάποια σαλάτα!

Δείτε επίσης:
Πόσο βλάπτει τον πλανήτη η… μόδα του αβοκάντο;

Zero waste: Η μηδενική σπατάλη στην τροφή ας είναι μόδα αρκεί να μην περάσει.

Πώς να περιορίσετε τη σπατάλη τροφίμων στην καθημερινότητά σας

Το άρθρο της εβδομάδας