Εξωτερικά η κολοκύθα πρέπει να είναι σκληρή, η φλούδα της καθαρή και χωρίς χτυπήματα. Το κοτσάνι της πρέπει να είναι σκληρό και καλά στερεωμένο. Αν έχει αφαιρεθεί, υπάρχει πιθανότητα να έχει προσβληθεί από μύκητες. Το καθάρισμά της είναι μπελαλίδικο λόγω του όγκου και της σκληρής φλούδας. Χρησιμοποιούμε μεγάλο κοφτερό μαχαίρι και την κόβουμε από πάνω προς τα κάτω, όπως το καρπούζι. Με κουτάλι ξύνουμε και αφαιρούμε το κέντρο με τις σκληρές ίνες και τα σπόρια: παίρνουμε τις ίνες με τα σπόρια και τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό. Τα σπόρια με λίγο ανακάτεμα θα ανέβουν στην επιφάνεια. Στραγγίζουμε το νερό, στεγνώνουμε τους κολοκυθόσπορους, τους απλώνουμε σε ταψί πάνω σε χαρτί ψησίματος, αλατίζουμε και ψήνουμε στους 150οC για 5΄-10΄. Μπαίνουν πάνω από σούπες, σαλάτες και τρώγονται και ως σνακ.

Δείτε επίσης:

Πασατέμπος σπιτικός από τους φρέσκους κολοκυθόσπορους

Κολοκύθα ψητή με πασατέμπο

Τσιπς κέιλ, το υγιεινό πράσινο σνακ