Οι ψητές πατάτες, είτε τις φτιάξετε στο γκριλ του φούρνου είτε στα κάρβουνα, συνοδεύουν ιδανικά κρέατα, πουλερικά αλλά και ψητά ψάρια ενώ είναι εκλεκτός μεζές για κρασί ή τσίπουρο.

Ανεξάρτητα από το πώς θα τις φτιάξετε, σκέτες -καυτές πάντα- με αρωματικό βούτυρο πασπαλισμένες με ελάχιστη φρέσκια ρίγανη ή με ποικιλία από γεμίσεις, σάς έχουμε μερικά μυστικά για να τις απολαύσετε στην καλύτερη εκδοχή τους. Δεν είναι δύσκολο να φτιάξετε την τέλεια πατάτα, θυμηθείτε μόνο ότι η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά.

Πλένετε πολύ καλά τις πατάτες
Είναι αυτονόητο όμως οφείλουμε να το επισημάνουμε. Όταν πρόκειται να καταναλώσετε λαχανικά όπως οι πατάτες χωρίς να αφαιρέσετε τη φλούδα τους, φροντίζετε να τα πλύνετε πάρα πολύ καλά. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν τυχόν υπολείμματα από χώμα κ.λ.π. Και στη συνέχεια σκουπίστε τις καλά.

Χαράξτε τις πριν το ψήσιμο
Οι περισσότεροι τρυπάνε τις πατάτες πριν τις ψήσουν για να μην «σπάσουν» και κατά το ψήσιμο να απελευθερώνονται οι ατμοί από το εσωτερικό της πατάτας ωστόσο η δική μας πρόταση είναι να τις χαράξετε εγκάρσια σε βάθος 2-3 εκατοστά σε ένα μέρος. Αυτό βοηθά να γίνουν πιο αφράτες εσωτερικά και θα είναι ακόμα πιο εύκολο να τις κόψετε όταν ψηθούν.

Ψήστε τες περισσότερο
Κάποιες συνταγές προτείνουν το ψήσιμο της πατάτας για 1 ώρα περίπου στους 220°C. Η δική μας πρόταση είναι να δοκιμάσετε να τις ψήσετε στους 200°C για 2 ώρες. Με αυτόν τον τρόπο οι πατάτες δεν θα καούν, θα γίνουν πιο αφράτες εσωτερικά και πιο τραγανές εξωτερικά.

Επιστροφή στο φούρνο
Αφού ψηθούν δύο ώρες, τις βγάζετε από το φούρνο, προσεκτικά τις χαράσσετε πιο βαθιά και τις αφήνετε ακόμα 10 λεπτά. Έτσι γίνονται ακόμα πιο τραγανές εξωτερικά.

Η γέμιση
Για να έχετε άψογο τελικό αποτέλεσμα, μαγειρεύετε τη γέμιση από πριν και την προσθέτετε στην πατάτα αφού την ψήσετε για 2 ώρες. Όταν την βγάλετε από το φούρνο για να την χαράξετε πιο βαθιά, προσθέτετε τη γέμιση και ξαναβάζετε την πατάτα στο φούρνο. Φρέσκα μυρωδικά και βούτυρο προστίθενται μετά.

Το άρθρο της εβδομάδας