Τα τραγανά κρεμμύδια δεν ταιριάζουν μόνο με τα μπέργκερς. Δίνουν έξτρα γεύση και άρωμα και μια ωραία τραγανή υφή στις καθημερινές σαλάτες και στις ζεστές σούπες του χειμώνα.

Είναι πολύ εύκολο να φτιάξουμε τα δικά μας τραγανά κρεμμύδια στο σπίτι και να δώσουμε στα πιάτα μας πιο πικάντικη γεύση και πιο τραγανή υφή. Τηγανητά ή ψητά, κομμένα σε φέτες ή ψιλοκομμένα, τα τραγανά κρεμμύδια είναι πολύ νόστιμα. Μπορούμε να τα σερβίρουμε αμέσως ή να τα αποθηκεύσουμε σε ένα γυάλινο βάζο για μελλοντική χρήση.

Τραγανά τηγανητά κρεμμύδια
Τα κρεμμύδια στο τηγάνι είναι πιο τραγανά και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε αμέτρητες παρασκευές. Ταιριάζουν πολύ ωραία σε βελουτέ σούπες και κρύες σαλάτες.

Υλικά
5-6  μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε σε στενές φέτες ή τα ψιλοκόβουμε όπως μας αρέσει. Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε καλά να αλευρωθούν καλά. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε μια καθαρή πετσέτα και ρίχνουμε μέσα τα αλευρωμένα κρεμμύδια. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε μέσα στην πετσέτα να δέσουν τα υγρά τους με το αλεύρι. Υπολογίζουμε τουλάχιστον μία ώρα.

Προθερμαίνουμε ένα τηγάνι, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια. Τηγανίζουμε για 5 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρώμα. Ανακατεύουμε τακτικά για να έχουμε ομοιόμορφο ψήσιμο. Αφαιρούμε από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας που θα απορροφήσει το περιττό λάδι. Τα σερβίρουμε αμέσως ζεστά και λαχταριστά.

Αν θέλουμε να τα αποθηκεύσουμε για άλλη στιγμή, θα πρέπει να τα αφήσουμε να κρυώσουν πολύ καλά και να τα βάλουμε σε ένα γυάλινο βάζο.

Τραγανά κρεμμύδια στο φούρνο
Αν θέλουμε τα κρεμμύδια να είναι λιγότερο λιπαρά ή αν απλώς αποφεύγουμε τα τηγανητά, μπορούμε να ψήσουμε κρεμμύδια στον φούρνο.

Υλικά
5-6 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
2 αυγά
½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη

Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε σε δαχτυλίδια, σε πάχος περίπου 0,5 εκ. Αφαιρούμε τα δαχτυλίδια με προσοχή και τα κρατάμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ χτυπάμε δύο αυγά. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε αλεύρι και φρυγανιά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Βουτάμε τις ροδέλες κρεμμυδιού στο αυγό και στη συνέχεια στο μπολ με το αλεύρι και τη φρυγανιά μέχρι να καλυφθούν καλά.
Βάζουμε για 10-15 λεπτά στο ψυγείο για να σταθεί καλά το πανάρισμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Απλώνουμε τα παναρισμένα κρεμμύδια σε ένα μεγάλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε στον φούρνο για 15 έως 20 λεπτά. Γυρίζουμε τα κρεμμύδια στη μέση περίπου του χρόνου για να ψηθούν ομοιόμορφα. Απολαμβάνουμε ζεστά από τον φούρνο.

Ετοιμάζουμε τηγανητά «πέταλα κρεμμυδιού»
Αν έχουμε διάθεση και θέλουμε να ετοιμάσουμε ένα πιο ιδιαίτερο πιάτο, μπορούμε να φτιάξουμε πέταλα από τηγανητά κρεμμύδια και να δημιουργήσουμε όμορφα «λουλούδια» στο πιάτο.

Δεν είναι καθόλου δύσκολο. Θα χρειαστούμε κρεμμύδια, αλεύρι, αυγό και φρυγανιά.

Σε αυτήν την περίπτωση, καθαρίζουμε το κρεμμύδι, κόβουμε  την κορυφή και καθαρίζουμε την κάτω άκρη. Στη συνέχεια κόβουμε στη μέση και μετά στα 4, με προσοχή χωρίς να φτάσουμε στη βάση. Τραβάμε απαλά το κάθε πέταλο κρεμμυδιού να ξεκολλήσει από τη βάση του.

Αλευρώνουμε καλά το κάθε πέταλο, βουτάμε στο αυγό και μετά σε ένα μπολ με τριμμένη φρυγανιά. Στη συνέχεια τηγανίζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να πάρουν χρώμα, χωρίς να τα στριμώξουμε στο τηγάνι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά πάνω σε χαρτί κουζίνας.

Στολίζουμε το πιάτο μας και σερβίρουμε.

 

Δείτε επίσης:
Πώς αποθηκεύουμε σωστά τα κρεμμύδια

Πώς κόβουμε τα κρεμμύδια

Κρεμμύδια: Μπορεί να μας κάνουν να κλαίμε, αλλά δεν λείπουν ποτέ από την κουζίνα μας