Αποφασίσαμε αντί για τα βάζα να βάλουμε τις παπαρούνες στην κατσαρόλα και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά απολαυστικό.

Μόλις συναντήσεις την πρώτη παπαρούνα, είσαι σίγουρος πως η άνοιξη ήρθε ξανά. Κόκκινες κηλίδες μέσα στα καταπράσινα λιβάδια, στις άκρες των πεζοδρομίων, όπου περίσσεψε λίγο χώμα. «Μήκων η ροιάς» επί το επιστημονικότερον, «κουτσουνάδα» στην Κρήτη, «πετεινός» στην Κύπρο, «λαλές» στη Μικρά Ασία. Διαφορετική από την παπαρούνα την «υπνοποιό» ή «υπνοφόρο»… Ακόμα και τα φύλλα της παπαρούνας χρησιμοποιήθηκαν σε γιατροσόφια, ενώ τα σποράκια της εξακολουθούν να μπαίνουν σε ψωμιά κι αρτοσκευάσματα. Το σιρόπι της πωλείται σε delicatessen της Ευρώπης. Τα πέταλά της περιέχουν βιταμίνη C και τρώγονται ωμά σε σαλάτες ή ψιλοκομμένα μέσα σε παγωτό. Η πρότασή μας είναι να τα κάνουμε ζελέ και σιρόπι για δροσερά επιδόρπια.

Σιρόπι παπαρούνας
Για κρεμώδη επιδόρπια, παγωτό, γιαούρτι ή ρυζόγαλο.

Υλικά:
250ml νερό
200γρ. πέταλα παπαρούνας φρεσκοκομμένα
ζάχαρη

Σε κατσαρολάκι βράζετε το νερό και ρίχνετε μέσα τα πέταλα της παπαρούνας. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και τα αφήνετε για 24 ώρες. Τα βράζετε ξανά για 2-3 λεπτά και τα σκεπάζετε ξανά. Τα σουρώνετε σε πολύ λεπτό σουρωτήρι πιέζοντάς τα, για να βγει όλος ο χυμός. Μετράτε το χυμό (σε όγκο) και τον ανακατεύετε με ίση ποσότητα ζάχαρης.

Σιγοβράζετε μέχρι να «δέσει» το σιρόπι, όπως και στα γλυκά του κουταλιού. Δοκιμάζετε ρίχνοντας σταγόνες σε παγωμένο πιατάκι. Αν το σιρόπι μείνει κόμπος, είναι έτοιμο (αν έχετε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, πρέπει να φτάσει στους 105οC). Μεταφέρετε το σιρόπι σε αποστειρωμένο μπουκάλι. Διατηρείται 1 χρόνο σε δροσερό και στεγνό μέρος.

Ζελέ παπαρούνας

Υλικά:
4 φύλλα ζελατίνας
50γρ. πέταλα παπαρούνας φρεσκοκομμένα
½ λίτρο νερό
400γρ. ζάχαρη
2 κουτ. σούπας γρεναδίνη

Μουσκεύετε τη ζελατίνα σε κρύο νερό. Ξεπλένετε τα πέταλα της παπαρούνας και βράζετε το νερό. Μόλις πάρει βράση, ρίχνετε μέσα τα πέταλα και τα σιγοβράζετε για 20 λεπτά. Σουρώνετε το ζουμί πιέζοντας τα πέταλα σε πολύ λεπτό σουρωτήρι. Βράζετε το ζουμί με τη ζάχαρη μέχρι να αρχίσουν να γίνονται σιρόπι. Αποσύρετε το σιρόπι από τη φωτιά και προσθέτετε τα φύλλα της ζελατίνας (καλά στυμμένα) και τη γρεναδίνη. Θα δώσει όμορφο χρώμα στο ζελέ. Το μεταφέρετε σε αποστειρωμένα βάζα και το διατηρείτε στο ψυγείο.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food styling: Elena Jeffrey