Αλήθεια ποιος έχει 8 ώρες ελεύθερες για να φτιάξει έναν σπιτικό ζωμό; Λίγοι, μάλλον, γι’ αυτό εμείς σας έχουμε τη λύση για να δώσετε γεύση στον έτοιμο ζωμό, που αγοράζουμε από τα ψυγεία ή τα ράφια των σούπερ μάρκετ, χρησιμοποιώντας υλικά που όλοι έχουμε συνήθως στο σπίτι.

Πώς; Καταρχήν επιλέξτε έναν ζωμό κοτόπουλου χωρίς αλάτι, ή χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Συνδυάστε ένα τέταρτο ζωμού και δύο ή τρία τέταρτα από τις παρακάτω επιλογές σε μια μεγάλη κατσαρόλα και στη συνέχεια σιγοβράστε με μισοσκεπασμένο το καπάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για τουλάχιστον 30 λεπτά. Σουρώστε τα στερεά και στη συνέχεια, αποθηκεύστε τον ενισχυμένο ζωμό σε αεροστεγή δοχεία στο ψυγείο για έως και μερικές ημέρες ή στην κατάψυξη για έως και μερικούς μήνες.

Παρμεζάνα
Όταν καθαρίζετε τις άκρες της παρμεζάνας μην τις πετάξετε. Κρατήστε τις σε ταπεράκι στο ψυγείο για να τις σιγοβράσετε σε σούπες ή σάλτσα ντομάτας. Καθώς οι άκρες ζεσταίνονται, απελευθερώνουν λίγη από αυτή την ουμάμι γεύση που αγαπούμε στο τυρί. Ανά τέταρτο έτοιμου ζωμού προσθέστε τουλάχιστον 3 άκρες (αλλά πραγματικά, όσο περισσότερες, τόσο καλύτερα).

Αποξηραμένα μανιτάρια
Αν σας έχουν περισσέψει αποξηραμένα μανιτάρια στο πίσω μέρος της τροφοθήκης σας από τη φορά που φτιάξατε ριζότο, ρίξτε τα κι αυτά στο ζωμό που σιγοβράζει. Ειδικότερα τα αποξηραμένα μανιτάρια Λεντινούλα Σιτάκε είναι ιδιαίτερα νόστιμα, αν θέλετε να δώσετε αλμυρή γεύση στον ζωμό λαχανικών. Προσθέστε 3-4 μανιτάρια ανά 1 τέταρτο έτοιμου ζωμού.