Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει κι όπως έλεγαν και οι παλιοί «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του». Μετά τη θερινή ραστώνη, επιστρέφουν εκείνες οι μέρες οι γεμάτες προγράμματα, δουλειές, υποχρεώσεις.

Μήπως αισθάνεστε κουρασμένοι; Μήπως είστε έτοιμοι να τρέξετε στο πιο κοντινό φαρμακείο και να προμηθευτείτε πανάκριβα συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες; Ή να επισκεφτείτε κάποιο εξειδικευμένο κατάστημα για να αγοράσετε τα superfoods της μόδας; Έχουμε να σας προτείνουμε πιο νόστιμες, πιο φυσικές και σίγουρα πιο οικονομικές λύσεις.

Το μυστικό της ζωντάνιας και της ευεξίας μπορεί να κρύβεται σε μερικά τρόφιμα και κάποια καρυκεύματα που βρίσκονται στο ντουλάπι ακόμη και της πιο απλής κουζίνας.

Η δική μας πρόταση, λοιπόν, είναι να προσθέσετε στις σαλάτες που ετοιμάζετε για το μεσημεριανό ή βραδινό τραπέζι (θυμόμαστε όλοι τον κανόνα που λέει 5 μερίδες λαχανικά την ημέρα, έτσι δεν είναι;) μερικά συστατικά που θα σας κάνουν να νιώσετε γεμάτοι ενέργεια για να ανταπεξέλθετε στις αμέτρητες υποχρεώσεις της ημέρας.

Τα αρωματικά βότανα
Τα μυρωδικά που ψιλοκόβουμε στις σαλάτες δεν δίνουν μόνο ξεχωριστή γεύση και άρωμα. Δίνουν επίσης πολύτιμες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που θωρακίζουν τον οργανισμό. Για παράδειγμα, ο μαϊντανός είναι πολύτιμη πηγή βιταμίνης C, ενώ σύμφωνα με τα διατροφικά στοιχεία ο βασιλικός, εκτός από τη βιταμίνη C και το πολύτιμο μαγνήσιο, έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και άλλα αντιοξειδωτικά. Το αρωματικό θυμάρι είναι επίσης πλούσιο σε φλαβονοειδή και διευκολύνει την πέψη. Φροντίζουμε λοιπόν να έχουμε πάντα φρέσκα μυρωδικά στο ψυγείο και να ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα σε κάθε σαλάτα που ετοιμάζουμε. Οι συνδυασμοί, τα αρώματα και οι γεύσεις είναι αμέτρητες!

Το κρεμμύδι και σκόρδο
Ποιος δεν γνωρίζει τις ευεργετικές ιδιότητες του σκόρδου; Ένα δώρο της φύσης που πέρα από τη χαρακτηριστική γεύση και τη νοστιμιά που προσθέτει σε κάθε συνταγή, βοηθά στη σωστή λειτουργία της καρδιά και προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Τα κρεμμύδια από τη μεριά τους, ένα από τα πιο συνηθισμένα υλικά της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας είναι πολύ πλούσια σε πολυφαινόλες και βιταμίνη Β9 που είναι απαραίτητη για την ανανέωση των κυττάρων. Επειδή οι περισσότερες ευεργετικές τους ιδιότητες χάνονται με το μαγείρεμα, είναι καλύτερο να τρώμε τα κρεμμύδια φρέσκα. Η έντονη γεύση τους μετριάζεται όταν τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες ή σε μικρά καρέ. Μια καλή ιδέα είναι τα γαλλικά κρεμμύδια εσαλότ που είναι πιο αρωματικά κι έχουν πιο ελαφριά γεύση.

Τα μπαχαρικά
Τα πολύτιμα μπαχαρικά είναι οι «μάγοι» της κουζίνας που μεταμορφώνουν κάθε πιάτο που ετοιμάζουμε. Τα ίδια υλικά με διαφορετικούς συνδυασμούς μπαχαρικών δίνουν ένα εντελώς διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα. Έχουμε αναφέρει πολλές φορές τις ευεργετικές ιδιότητες των μπαχαρικών στον οργανισμό μας, αφού τα περισσότερα περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Για περισσότερη ενέργεια και ευεξία τα μπαχαρικά που συστήνονται είναι ο κουρκουμάς και το κύμινο. Πρόκειται για μπαχαρικά με πολύ έντονη γεύση και άρωμα. Αν νομίζετε ότι είναι δύσκολο να πασπαλίσετε με αυτά τη σαλάτα σας, δοκιμάστε να τα ρίξετε στη βινεγκρέτ ή να μαρινάρετε το κρέας που ενδεχομένως να θέλετε να προσθέσετε στη σαλάτα. Η αρωματική κανέλα είναι επίσης μια πολύ καλή επιλογή καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βοηθάει στις πεπτικές λειτουργίες του οργανισμού. Η αλήθεια είναι ότι ταιριάζει περισσότερο με τις φρουτοσαλάτες.

Τα αποξηραμένα φρούτα
Τα αποξηραμένα φρούτα εξακολουθούν να είναι φρούτα και κρύβουν μέσα τους πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Αποξηραμένα σύκα, δαμάσκηνα, σταφίδες και βερίκοκα είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και δίνουν τις απαραίτητες φυτικές ίνες για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Μια χούφτα σταφίδες στη σαλάτα ή λίγα ψιλοκομμένα σύκα μπορούν να κάνουν την πραγματική διαφορά σε κάθε σαλάτα και να μας γεμίσουν ενέργεια. Δοκιμάστε να κόψετε τα αποξηραμένα φρούτα σε λεπτές φετούλες και πασπαλίστε το πιάτο σας. Θα δώσουν μια διαφορετική γεύση κι άλλον αέρα στη σαλάτα σας.

Τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φουντούκια
Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, τα φιστίκια κάσιους, τα φουντούκια και τα καρύδια, είναι εξαιρετικοί για την υγεία σας. Περιέχουν καλά λιπαρά, ή ακόρεστα λιπαρά, και ωμέγα-3, 6, 9, καθώς και κάλιο και μαγνήσιο, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν τη κατάσταση όταν νιώθουμε τις «μπαταρίες μας να αδειάζουν». Αποκτήστε τη συνήθεια να ρίχνετε δέκα αμύγδαλα ή δέκα μισά καρύδια στην καθημερινή σας σαλάτα και σίγουρα θα νιώσετε καλύτερα. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι όλες οι «μπάρες ενέργειας», ιδανικό σνακ πριν ή μετά το γυμναστήριο, είναι γεμάτες με ξηρούς καρπούς.

Δοκιμάστε να κάνετε τους δικούς σας συνδυασμούς με τα αρωματικά, τα αποξηραμένα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς που προτιμάτε και είμαστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει και θα σας ανταμείψει! Σιγά σιγά θα γεμίσουν οι «αποθήκες» του οργανισμού κι εσείς θα ξαναβρείτε τη χαμένη σας ενέργεια και μαζί την καλή σας διάθεση.

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Δείτε επίσης:
Πώς διατηρούνται φρέσκα τα μυρωδικά;

Φτιάχνουμε τους δικούς μας ξηρούς καρπούς για τσιμπολόγημα

Χουρμάδες: η υπερτροφή που πρέπει να εντάξετε άμεσα στη διατροφή σας