Η παστινάκη είναι ένα λαχανικό, που έχει γίνει πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια, καθώς το ακούμε πολύ στο Master Chef. Στην όψη του μοιάζει πολύ με άσπρο καρότο, ενώ ταιριάζει πολύ σε αλμυρές συνταγές, ειδικά σε σούπες και πουρέδες. Εμείς σας βρήκαμε έναν διαφορετικό τρόπο να το μαγειρέψετε, φτιάχνοντας ένα γλυκό. Ναι, καλά ακούσατε! Αντί για carrot cake, θα φτιάξετε parnsip cake, δηλαδή κέικ με παστινάκη, τζίντζερ και πορτοκάλι.
Για να δώσετε ακόμη πιο έντονη γεύση στο κέικ το γαρνίρετε με τσιπς από παστινάκη.

Δείτε παρακάτω τη συνταγή:

Υλικά

Για τα τσιπς παστινάκης
1 παστινάκη
1 κουτ. γλυκού ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού μέλι
1 πρέζα αλάτι

Για το κέικ
160 ml σπορέλαιο ή ηλιέλαιο + λίγο ακόμα για να λαδώσουμε το ταψί
160 γρ. Μαύρη ζάχαρη
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
2 αυγά
200 γρ. παστινάκη, τριμμένη
210 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1,5 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
2 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
60 γρ. καρύδια, χοντρο-αλεσμένα (+ λίγα ακόμα για το γαρνίρισμα)

Για το γλάσο
90 γρ. άχνη ζάχαρη
1/2 πορτοκάλι, τον χυμό του

 

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Για τα τσιπς από παστινάκη: Χρησιμοποιούμε καλύτερα μαντολίνο ή κάποιο εργαλείο κοπής πατάτας, ώστε να κόψουμε λεπτά τα τσιπς. Τοποθετούμε τα τσιπς στο ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος και τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο, μέλι και αλάτι. Τα ανακατεύουμε καλά, ώστε να βεβαιωθούμε ότι τα υλικά μας έχουν πάει σε όλα τα τσιπς και στη συνέχεια βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Στα μισά του χρόνου, φροντίζουμε να γυρίσουμε λίγο τα τσιπς, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και από τις δυο πλευρές τους. Προσοχή, να έχουμε στο νου μας να μην τα παραψήσουμε, καθώς κινδυνεύουν να καούν.

Για το κέικ: Σε ένα μπολ ρίχνουμε το σπορέλαιο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε καλά το μείγμα, προτού ρίξουμε την τριμμένη παστινάκη.
Σε ένα άλλο μπολ, αναμειγνύουμε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, το τζίντζερ και το γαρίφαλο, ενώ στη συνέχεια ρίχνουμε και τα καρύδια. Ενώνουμε τα δυο μείγματα και ανακατεύουμε καλά τα υλικά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ταψί και ψήνουμε για 45-50΄. Όταν το κέικ είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά περίπου.

Για το γλάσο: Ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη με τον χυμό πορτοκαλιού, μέχρι να αποκτήσει μια κρεμώδη υφή. Αν πιστεύουμε ότι είναι πολύ παχύρρευστο το μείγμα, προσθέτουμε λίγο ακόμη πορτοκάλι. Αν θεωρούμε ότι είναι πολύ αραιό, προσθέτουμε λίγη ακόμη άχνη ζάχαρη.

Όταν το κέικ έχει κρυώσει εντελώς, το περιχύνουμε με το γλάσο και στη συνέχεια το γαρνίρουμε με τα τσιπς παστινάκης και τα καρύδια.

Δείτε επίσης:
Κουνουπίδι, καρότο, μήλο, πορτοκάλι, παστινάκη: Κάνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας σούπες

Tι είναι η παστινάκη που «πρωταγωνιστεί» στις επαγγελματικές κουζίνες;

Κέικ καρότου με γλάσο πορτοκαλιού