Τα περιστατικά κορωνοϊού και στη χώρα μας αυξάνονται μέρα με τη μέρα και μέχρι στιγμής φαίνεται να υπάρχει επαρκής ενημέρωση για τα μέτρα πρόληψης αλλά και διαχείρισής τους. Τι γίνεται όμως με τις επιχειρήσεις της εστίασης;

Η ενημέρωση είναι σε όλους τους τομείς ο καλύτερος σύμμαχος όπως και το αίσθημα της ατομικής ευθύνης απαραίτητο. Θεωρείται λοιπόν αυτονόητο το γεγονός ότι εργαζόμενοι και πελάτες εστιατορίων, σούπερ μάρκετ, αγορών και παντός τύπου μαγαζιών σχετικών με το φαγητό, πρέπει να λαμβάνουν τις ανάλογες προφυλάξεις για να είναι οι ίδιοι αλλά και οι πελάτες τους ασφαλείς. Ήδη υπάρχει μια λογική ανησυχία από την πλευρά επιχειρηματιών και καταναλωτών-πελατών για το τι μέλλει γενέσθαι και αν τελικά πρέπει να γίνουν δραστικές αλλαγές σε απλές καθημερινές ή εβδομαδιαίες μας συνήθειες όπως μια έξοδος σε εστιατόριο ή στους τρόπους που ψωνίζουμε τρόφιμα.

5 βασικές ενέργειες πρόληψης

Οι κανόνες υγιεινής
Είναι αυτονόητο ότι ο χρυσός κανόνας πρόληψης είναι η διατήρηση της προσωπικής υγιεινής. Το προσωπικό εστιατορίων και μαγαζιών όπως αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, μανάβικα κ.ά θα πρέπει να πλένει τα χέρια του τακτικά αλλά και να χρησιμοποιεί εξίσου συχνά απολυμαντικό χεριών. Οι εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ, αγορές, αρτοποιεία κ.λ.π θα πρέπει να φορούν γάντια που θα αλλάζουν συχνά και να μην ακουμπούν με γυμνά χέρια τα προϊόντα πώλησης. Αντίστοιχα θα πρέπει να λειτουργούν και οι καταναλωτές και όταν επιθυμούν να αγοράσουν προϊόντα όπως λαχανικά ή όσα δεν είναι σε συσκευασίες, να ζητούν από το προσωπικό βοήθεια. Απολυμαντικά χεριών πρέπει να υπάρχουν και στις τουαλέτες.

Αποφύγετε τις χειραψίες
Είναι κάπως ενοχλητικό αλλά είναι προσωρινό και θέμα ασφάλειας. Προσωπικό και πελάτες πρέπει να αποφεύγουν τις κλασικές χειραψίες και να αρκεστούν όπου είναι απαραίτητο σε χαιρετισμό με γροθιά (χέρι με χέρι, για να μην παρεξηγηθούμε…)

Τακτικός εξαερισμός των χώρων
Ανοιχτά παράθυρα, εξαερισμός των χώρων με σύστημα εξαερισμού σε πλήρη λειτουργία και τακτικός καθαρισμός των κλιματιστικών είναι απαραίτητος. Τα αυτονόητα δηλαδή.

Συχνές απολυμάνσεις
Η προσοχή στην καθαριότητα κάθε χώρου θεωρείται δεδομένη ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν κάνουμε λόγο απλά για καθάρισμα αλλά για συχνές απολυμάνσεις.

Ενεργείτε συνειδητοποιημένα
Ο κορωνοϊός δεν είναι μια απλή γρίπη ή κλασική ίωση. Αν δεν νιώθετε καλά είναι καλύτερα να μην πάτε στη δουλειά σας για μερικές μέρες μέχρι να βεβαιωθείτε ότι είστε καλά. Φροντίστε να ενημερωθείτε σωστά για τα συμπτώματα και μην αμελήσετε να συμβουλευτείτε γιατρό.

Δείτε επίσης

Οι Κινέζοι θα συνεχίσουν να τρώνε άγρια ζώα παρά την εξάπλωση του κορωνοϊού

Κορωνοϊός: Έξυπνες αγορές και προμήθειες για 14ήμερη καραντίνα

Κορωνοϊός: Παρά την επιδημία, το κρέας νυχτερίδας παραμένει δημοφιλές στην Ινδονησία