Η αλήθεια είναι ότι εδώ στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, αλλά είναι τόσο εύκολα στο μαγείρεμα και ωφέλιμα για την υγεία μας που αξίζει να τους δώσουμε μια ευκαιρία.

Αγορά
Τα λαχανάκια Βρυξελλών αναπτύσσονται σε χαμηλές θερμοκρασίες και τα βρίσκουμε φρέσκα από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι και τον Φεβρουάριο. Πρέπει να είναι πράσινα, με ομοιόμορφο φωτεινό χρώμα, χωρίς κηλίδες και να έχουν λεία υφή. Αποφεύγουμε τα λαχανάκια που έχουν κιτρινισμένα φύλλα. Προσέχουμε επίσης το μέγεθος: τα πιο μικρά μαγειρεύονται πιο εύκολα και συνήθως έχουν καλύτερη γεύση.

Ρίχνοντας μια ματιά στην αγορά, αναφέρουμε ενδεικτικά ότι στα καταστήματα βρήκαμε φρέσκα λαχανάκια Βρυξελλών από 3,50€ μέχρι 5,00 €. Στα σουπερμάρκετ πωλούνται χύμα από 3,00 μέχρι 5,50 € το κιλό ενώ η σε συσκευασία είναι λίγο πιο ακριβά, με τις τιμές τους να κυμαίνονται από 6,5€ μέχρι 7,5€ το κιλό.

Συντήρηση
Τα λαχανάκια Βρυξελλών δεν αγαπούν καθόλου τη ζέστη και την υγρασία και πρέπει να φροντίζουμε να τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο, ιδανικά στο συρτάρι των λαχανικών. Συνήθως διατηρούνται φρέσκα και τραγανά για 3-4 ημέρες, αν θέλουμε να διατηρηθούν περισσότερο, μπορούμε να τα τυλίξουμε με χαρτί κουζίνας.

Προετοιμασία
Τα baby λάχανα είναι τέλεια στην κουζίνα γιατί καθαρίζονται πολύ εύκολα και δεν μας δυσκολεύουν καθόλου. Το μόνο που χρειάζεται είναι να καθαρίσουμε λίγο τη βάση τους με ένα κοφτερό μαχαίρι και να αφαιρέσουμε τα δύο πρώτα φύλλα -που είναι και τα πιο μαραμένα- και αγκαλιάζουν τον υπόλοιπο καρπό. Εύκολο; Πολύ!

Μαγειρική
Όπως όλα τα λαχανικά έτσι και τα υπέροχα λαχανάκια έχουν τα δικά τους μυστικά.

Αρχικά, για να περιορίσουμε την μυρωδιά τους (ναι, μπορεί να είναι ενοχλητική, αλλά το ίδιο δεν ισχύει για όλη την οικογένεια των σταυρανθών;) μπορούμε να ρίξουμε μια φέτα λεμόνι μέσα στο νερό που βράζουν. Αν είναι κάπως μεγαλύτερα, μπορούμε να τα χαράξουμε με ένα σταυρό στη βάση τους για να βράσουν πιο γρήγορα. Κι εδώ έρχεται το μεγάλο μυστικό για νόστιμα και τραγανά λαχανάκια Βρυξελλών. Το μαγείρεμα γίνεται σε δύο στάδια: πρώτα σε νερό ή στον ατμό και στη συνέχεια σε φούρνο ή σε τηγάνι. Στους χρόνους μόνο χρειάζεται λίγο προσοχή, γιατί αν παραβράσουν δεν είναι τόσο νόστιμα.

Στο Βέλγιο συνηθίζουν να τα σερβίρουν ως ορεκτικό μεζεδάκι, βρασμένα ελάχιστα ώστε να είναι τραγανά , με λίγο αλάτι, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μια ιδέα ελαιόλαδο.

Βραστά λαχανάκια Βρυξελλών
Καθαρίζουμε τα λαχανάκια και τα ρίχνουμε μέσα σε νερό που βράζει μαζί με μια φέτα λεμόνι και λίγο αλάτι. Τα αφήνουμε να βράσουν για 7-10 λεπτά, ελέγχοντας την κατσαρόλα μετά από 7 λεπτά, επειδή μπορεί αν είναι έτοιμα πιο γρήγορα, ανάλογα πάντα και με το μέγεθός τους. Όταν βράσοιυν τα βυθίζουμε σε ένα μπολ με παγάκια και παγωμένο νερό για να κρυώσουν αμέσως και να διατηρήσουν το φωτεινό χρώμα τους. Κατόπιν τα στραγγίζουμε καλά.

Λαχανάκια Βρυξελλών στο τηγάνι
Μετά το βράσιμο ακολουθεί συνήθως το τηγάνι -τίποτε βέβαια δεν μας εμποδίζει να φάμε τα λαχανάκια μας βραστά. Αν έχουμε σκοπό να τα τηγανίσουμε μετά, προσέχουμε ακόμη περισσότερο τον χρόνο βρασίματος.

Κόβουμε τα λαχανάκια στη μέση και τα σοτάρουμε σε ένα προθερμασμένο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο ή λίγο βούτυρο για 5-7 λεπτά. Μπορούμε να προσθέσουμε στο τηγάνι και μια σκελίδα σκόρδο που δίνει ωραίο άρωμα. Σερβίρουμε με λίγο βούτυρο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μπορούμε βέβαια να τα σερβίρουμε, ψς συνοδευτικό, με μια ωραία βινεγκρετ με μουστάρδα.

Λαχανάκια Βρυξελλών στο φούρνο
Τα λαχανάκια καθαρισμένα ψήνονται στον φούρνο, απλωμένα σε αντικολλητικό χαρτί και μαριναρισμένα με λίγο ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Κάνουν επίσης πολύ νόστιμο γκρατέν τυριά και σάλτσα μπεσαμέλ αρωματισμένη με μοσχοκάρυδο.

Συνδυασμοί γεύσεων
Οι σεφ προτείνουν τα συνδυάζουμε με τηγανητό μπέικον ή λαρδί και καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς (καρύδια ή πεκάν). Ένας άλλος συνδυασμός που συναντάμε στα εστιατόρια του Βελγίου είναι λαχανάκια μαγειρεμένα με κάστανα και γλυκοπατάτες. Από τα κρεατικά, μαγειρεύονται ωραία με κομμάτια χοιρινού, ενώ μπορούν να συνοδεύσουν ως γαρνιτούρα και το μοσχαρίσιο κρέας. Τα baby λάχανα ταιριάζουν ωραία με τον πράσινο αρακά και τα πορτοκαλί καρότα, ενώ μπαχαρικά όπως το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι αναδεικνύουν την ήπια γεύση τους. Αν είστε τολμηροί, δοκιμάστε τα με λίγο βούτυρο και ξύσμα από πορτοκάλι.

Συνταγή
Λαχανάκια Βρυξελλών με σκόρδο και παρμεζάνα

Υλικά για 4 άτομα
600-700 γρ λαχανάκια Βρυξελλών
30 γρ. γραμμάρια βούτυρο (η 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο)
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
λίγο αλάτι, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα λαχανάκια κόβοντας τα κοτσανάκια και αφαιρούμε το πρώτο ή και το δεύτερο φύλλο. Βάζουμε νερό σε μια κατσαρόλα κι όταν πάρει βράση ρίχνουμε αλάτι και βυθίζουμε τα λαχανάκια. Τα αφήνουμε να βράσουν για 5 με 7 λεπτά. Δοκιμάζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι αν είναι έτοιμα αποσύρουμε από τη φωτιά και στραγγίζουμε.

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο (ή το ελαιόλαδο). Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καούν. Προσθέτουμε τα λαχανάκια κομμένα στη μέση και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5-10 λεπτά μέχρι να τα δούμε να παίρνουν χρώμα. Πριν τα αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα. Σερβίρουμε αμέσως όταν είναι ζεστά

Και μια ιδέα από το Βέλγιο
Μια φίλη βελγίδα ετοίμαζε λαχανάκια Βρυξελλών στο φούρνο με μπέικον. Αφού τα είχε βράσει και τα είχε στραγγίξει καλά, τα άπλωνε σε ένα μεγάλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Έπαιρνε ένα-ένα τα λαχανάκια και τα τύλιγε με μια φέτα καπνιστό μπέικον. Στερέωνε με μια οδοντογλυφίδα τις άκρες του μπέικον και τα έψηνε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15-20 λεπτά μέχρι να ψηθεί το μπέικον και να γίνει τραγανό. Από τα πιο νόστιμα λαχανάκια που έχω δοκιμάσει!

Καλή όρεξη!

Δείτε επίσης:
Μπρόκολο: Πώς να το μαγειρέψετε σωστά ώστε να μη χάσει τις ιδιότητές του

Βάλαμε το λάχανο στο φούρνο!

Βελουτέ με κουνουπίδι και μανιτάρια τηγανιά