Τα λεμόνια είναι από τα πιο αγαπημένα εσπεριδοειδή αφού ο χυμός και το ξύσμα τους δίνουν γεύση και άρωμα σε γλυκές και αλμυρές δημιουργίες. Τι γίνεται όμως όταν τελειώσουν και δεν έχετε χρόνο για να πάτε μέχρι το μανάβικο για προμήθειες;

Επειδή για όλα υπάρχει λύση, μην πανικοβάλεστε, σάς έχουμε 3 έξυπνους τρόπους για να υποκαταστήσετε το φρέσκο λεμόνι στις συνταγές σας.

Με ξύδι
Όταν θέλετε να φτιάξετε μια μαρινάδα, ντρέσιγκ για σαλάτες ή αλμυρές σάλτσες η οξύτητα του λεμονιού είναι αυτή που θα μαλακώσει το κρέας και θα δώσει έντονο γευστικό χαρακτήρα στις συνταγές σας. Το ξίδι από λευκό κρασί ή σέρι είναι ιδανικό υποκατάστατό του σε αυτές τις περιπτώσεις. Αντικαταστήστε ο κουταλιά σούπας χυμού λεμονιού με 1.5 κουτ. γλυκού ξύδι.

Με εκχύλισμα λεμονιού
Το εκχύλισμα λεμονιού αντικαθιστά αποτελεσματικά το χυμό λεμονιού σε γλυκές συνταγές όπως μάφιν ή κέικ λεμονιού για παράδειγμα. Χρησιμοποιήστε 1 κουταλιά εκχύλισμα λεμονιού για κάθε 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού ή ½ κουτ. γλυκού εκχύλισμα λεμονιού για συνταγές που χρησιμοποιούν ξύσμα λεμονιού.

Αποξηραμένο ξύσμα λεμονιού
Μπορείτε να βρείτε στην αγορά αποξηραμένο ξύσμα λεμονιού ή να το φτιάξετε πολύ εύκολα μόνοι σας στο σπίτι για να μπορείτε να αρωματίσετε με αυτό τις γλυκές δημιουργίες σας, σπιτικά ψωμιά ή ντρέσιγκ ανά πάσα στιγμή. Η γεύση του είναι συμπυκνωμένη οπότε θα χρειαστείτε μικρότερη ποσότητα από αυτή που θα χρειαζόσασταν αν χρησιμοποιούσατε φρέσκο ξύσμα. Για συνταγές που θέλουν 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού, βάζετε 1 κουταλιά του γλυκού αποξηραμένο.

Δείτε επίσης

9 πράγματα που κάνεις με 1 λεμόνι (εκτός από λεμονάδα)

Καθαρίζουμε τις ανοξείδωτες επιφάνειες με λαδόξιδο

Καθάρισμα στην κουζίνα: Μαθαίνουμε τα βασικά