Οι διατροφολόγοι μας παροτρύνουν να καταναλώνουμε ισορροπημένα γεύματα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την σωματική και ψυχική μας υγεία. Αντίθετα, η συνεχής κατανάλωση έτοιμων φαγητών και συσκευασμένων τροφών, εκτός από επιβαρυντική για την υγεία μας, έχει επιπτώσεις και στα οικονομικά μας.

Υπάρχουν μερικά εύκολα tips, που αν τα ακολουθήσουμε θα μπορέσουμε να έχουμε μια υγιεινή διατροφή χωρίς να ξοδεύουμε υπερβολικά ποσά. Ας δούμε ποια είναι αυτά:

Προετοιμασία γεύματος
Όταν πεινάμε και δεν έχουμε ήδη κάτι έτοιμο, τείνουμε να τρώμε την πρώτη διαθέσιμη τροφή που θα βρούμε μπροστά μας. Αν αυτή η τροφή είναι κάποιο φρούτο, τότε δεν παρεκκλίνουμε από τον στόχο της υγιεινής διατροφής. Όμως πολύ συχνά, αυτό που επιλέγουμε είναι κάποια επεξεργασμένη τροφή η οποία μας δίνει κενές θερμίδες και δεν μας χορταίνει. Ένας τρόπος για να αποφύγουμε τέτοια παρέκκλιση, είναι να αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να ετοιμάσουμε πολλά γεύματα, καλύπτοντας όλες τις ημέρες της εβδομάδας, ή έστω τις περισσότερες.

Η προετοιμασία πολλών γευμάτων μπορεί να ακούγεται χρονοβόρα, αλλά συμβαίνει το αντίθετο. Αφιερώνοντας μόνο μια ημέρα για μαγειρική, όλες τις άλλες μπορούμε να διαθέσουμε το χρόνο μας αλλού. Για παράδειγμα, τρία διαφορετικά πιάτα, μπορούν να μας καλύψουν για ολόκληρη την εβδομάδα αν έχουμε υπολογίσει τις μερίδες για να φάμε δύο φορές.

Ωστόσο, αν δεν θέλουμε να φάμε το ίδιο πιάτο δύο μέρες, μπορούμε να το μεταμορφώσουμε αλλάζοντας τη γαρνιτούρα ή προσθέτοντας κάποια σάλτσα. Για παράδειγμα, αν μας έχει μείνει ψητό κοτόπουλο, που το γαρνίραμε με πατάτες φούρνου, το υπόλοιπο μπορούμε να το συνοδεύσουμε με ένα αρωματικό πιλάφι, να το προσθέσουμε σε μια μακαρονοσαλάτα ή να το γαρνίρουμε με μια ανάλαφρη σάλτσα.

 

Κατάψυξη
Ο εφοδιασμός της κατάψυξης με θρεπτικά τρόφιμα, θα μας γλιτώσει από διλήμματα και τροφές που είναι διατροφικές βόμβες. Καταψύχουμε τροφές που μπορούν να μαγειρευτούν εύκολα και γρήγορα, όπως γαρίδες, μπρόκολο, κοτομπουκιές και σνίτσελ που έχουμε πανάρει μόνοι μας, κ.λπ. Για παράδειγμα, μπορούμε να ετοιμάσουμε μπιφτέκια και να τα καταψύξουμε αποθηκεύοντας το κάθε ένα ξεχωριστά, για να παίρνουμε κάθε φορά την ποσότητα που χρειαζόμαστε. Τα μπιφτέκια δεν χρειάζονται πολύ χρόνο για να ξεπαγώσουν, αλλά μπορούμε και να τα βάλουμε κατ’ ευθείαν στο γκριλ. Έτσι, μια δύσκολη στιγμή που μας πιέζει ο χρόνος, αρκεί να ανοίξουμε την κατάψυξη και να μην καταφύγουμε στην εύκολη λύση του delivery.

Γινόμαστε δημιουργικοί
Μερικά από τα πιο οικονομικά τρόφιμα, μπορούν επίσης να περιέχουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, οι γλυκοπατάτες περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, είναι οικονομική λύση και μπορούμε να τις ενσωματώσουμε σε πολλά πιάτα. Άλλες υγιεινές επιλογές φαγητού χαμηλού κόστους είναι τα φασόλια, το ρύζι, τα αυγά, η βρώμη και οι φακές, που μπορούν να γίνουν η βάση για μια σειρά υγιεινών και νόστιμων πιάτων. Αν δεν θέλετε να μαγειρέψουμε, τα καρότα και το χούμους, οι μπάρες ενέργειας που έχουμε ετοιμάσει μόνοι μας και τις έχουμε αποθηκεύσει, τα φρούτα και το γιαούρτι είναι όλα έτοιμα για κατανάλωση.

Smoothies
Ένας από τους ευκολότερους και πιο φθηνούς τρόπους για να βάλουμε στη διατροφή μας ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά σνακ ή γεύμα είναι τα smoothies, που είναι ένας τρόπος για καθημερινή πρόσληψη λαχανικών. Χρησιμοποιώντας τα σωστά συστατικά, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο γεύμα μέσα σε λίγα λεπτά. Ένα απλό smoothie μπορεί να περιλαμβάνει κατεψυγμένες φέτες μπανάνας, για υφή και φυσικό γλυκαντικό, κατεψυγμένο ή φρέσκο σπανάκι, φρέσκα ή κατεψυγμένα μούρα, σκόνη πρωτεΐνης κ.ά.

Αλλαγές στις αγορές μας
Για να δώσουμε στο σώμα μας μια θρεπτική ώθηση και θα εξοικονομήσουμε χρήματα στο ταμείο, μπορούμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές στον τρόπο που ψωνίζουμε. Για παράδειγμα, αγοράζουμε μπανάνες αντί για μήλα, για περισσότερες φυτικές ίνες, δοκιμάζουμε γλυκοπατάτες για περισσότερη βιταμίνη Α, αφήνουμε το μαρούλι και παίρνουμε σπανάκι για περισσότερο φυλλικό οξύ.