Τα ψητά λαχανικά στη σχάρα είναι από τα πιο απολαυστικά κομμάτια κάθε BBQ, είτε είσαι χορτοφάγος είτε όχι. Για να σου λύσουμε κάθε απορία σχετικά με το ψήσιμο τους, δες βήμα-βήμα πώς θα επιτύχεις το καλύτερο ψήσιμο λαχανικών.

Πώς προετοιμάζουμε τα λαχανικά για το ψήσιμο
Ξεκινάμε κάνοντας ένα πολύ καλό πλύσιμο στα λαχανικά και στη συνέχεια, τα στεγνώνουμε επίσης καλά. Όσο για το κόψιμο τους, το μυστικό είναι να διατηρούμε μεγάλες επιφάνειες και γιατί θα είναι πιο εύκολο να σταθούν πάνω στη σχάρα και να τα γυρίσουμε κατά το ψήσιμο, αλλά και γιατί τα λαχανικά συρρικνώνονται όταν ψηθούν και κανείς δεν θέλει να καταλήξει με «μπουκίτσες».

Ειδικότερα, για τα πιο κλασικά λαχανικά που ψήνονται στη σχάρα ακολουθούμε τα εξής βήματα:
* στις πιπεριές αφαιρούμε τα σπόρια και τις κόβουμε στα 4
* τα κρεμμύδια τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σταυρωτά στα 4
* τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες τα κόβουμε κατά μήκος σε μεγάλες φέτες, όχι πολύ λεπτές
* τα μανιτάρια (τα οποία ποτέ δεν πλένουμε αλλά τα σκουπίζουμε μόνο με νωπή πετσέτα) τα κόβουμε στη μέση μόνο αν είναι μεγάλα
* αν θέλουμε να ψήσουμε ντομάτες, καλό είναι να προτιμήσουμε ντοματίνια σε τσαμπί, που ψήνονται όλα μαζί. Οι μεγάλες ντομάτες μπορούν να ψηθούν κομμένες στη μέση, αλλά είναι πολύ πιο ζουμερές και σε κάποιους δεν αρέσει η υφή τους όταν ψηθούν.

Για το ψήσιμο
Φροντίζουμε η σχάρα που θα μπουν τα λαχανικά να είναι καθαρή και να μην έχει πάνω υπολείμματα από άλλα ψητά (κρέας ή ψάρι) που μπορεί να επηρεάσουν τη γεύση των λαχανικών. Για να μην κολλήσουν τα λαχανικά κατά το ψήσιμο, με ένα πινελάκι τα αλείφουμε με ελαιόλαδο, που θα τα κάνει και πολύ νόστιμα.

Υπάρχει ιδανικός χρόνος ψησίματος;
Κάθε φαγητό έχει το δικό του χρόνο ψησίματος. Στην περίπτωση των λαχανικών στη σχάρα, αυτός εξαρτάται κυρίως από το πάχος και το σχήμα τους. Πάντως, σε γενικές γραμμές, οι πιπεριές και τα κρεμμύδια χρειάζονται περισσότερο χρόνο ψησίματος και ακολουθούν οι μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και τα μανιτάρια και τελευταίες οι ντομάτες.

Σε νούμερα, το παραπάνω μεταφράζεται: πιπεριές και κρεμμύδια χρειάζονται περίπου 10 λεπτά ψησίματος / μελιτζάνες, κολοκυθάκια και μανιτάρια, χρειάζονται περίπου 7 λεπτά ψησίματος / οι ντομάτες χρειάζονται περίπου 4-5 λεπτά ψησίματος. Επίσης, δεν ξεχνάμε ότι τα λαχανικά χρειάζονται γύρισμα στο ενδιάμεσο, για να ψηθούν και από τις δύο πλευρές.

Πώς θα τα σερβίρουμε;
Τα ψητά λαχανικά δεν χρειάζονται και πολλά για να νοστιμίσουν. Αρκούν μόνο λίγο αλάτι, λάδι και χυμός λεμονιού, μόλις βγουν ζεστά από τη σχάρα. Κατά τα άλλα, αν θέλετε να «παίξετε» με τις γεύσεις, μπορείτε να προσθέσετε φρέσκα μυρωδικά, όπως ρίγανη ή να φτιάξετε κάποια σάλτσα για να τα συνοδεύσει. Θα βρείτε νόστιμες ιδέες ΕΔΩ.