Σε ποιον δεν αρέσει το φρέσκο μυρωδάτο ψωμί; Η αλήθεια είναι, όμως, ότι το ψωμί έχει μικρή διάρκεια ζωής. Αν το αφήσουμε εκτεθειμένο, μέχρι την επόμενη μέρα -αν όχι μέχρι το βράδυ- θα έχει ξεραθεί. Αν, όμως το διατηρήσουμε σωστά, θα το κρατήσουμε τουλάχιστον για 4 ημέρες –οπότε δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουμε στον φούρνο καθημερινά, ούτε να πετάξουμε το ψωμί που ξεράθηκε.

Τι κάνουμε, λοιπόν, σε περίπτωση που θέλουμε να διατηρήσουμε το ψωμί μας περισσότερο;

Το μυστικό βρίσκεται στον τρόπο αποθήκευσης. Το πού και πώς θα βάλουμε το φρέσκο ψωμί στην κουζίνα, παίζει καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση της φρεσκάδας και της ποιότητάς του.

Όταν θέλουμε να αποθηκεύσουμε ψωμί τρία είναι τα πράγματα που πρέπει να αποφύγουμε: τη θερμότητα, την υγρασία και τον αέρα. Αν έχετε ψωμιέρα δεν πρέπει να βρίσκεται ούτε κοντά στο ψυγείο ούτε κοντά στην τοστιέρα.

Ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσετε φρέσκο και τραγανό το ψωμί είναι μια καθαρή χάρτινη ή πάνινη τσάντα όπου θα αποθηκεύετε μόνο το ψωμί. Θα την κλείσετε καλά και θα την αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από εστίες θερμότητας.

Οι πλαστικές σακούλες, ειδικά αυτές με το zip που προορίζονται για αποθήκευση τροφίμων, δεν είναι κατάλληλες για το ψωμί. Η πλαστική συσκευασία δεν αφήνει το ψωμί να «αναπνέει» και «κλειδώνει» την φυσική υγρασία του, με αποτέλεσμα να χαλάει πιο γρήγορα.

Διαφορετική διάρκεια για διαφορετικά είδη ψωμιού
Οι διαφορετικοί τύποι ψωμιού έχουν ελαφρώς διαφορετική διάρκεια ζωής. Το ψωμί που διατηρείται καλύτερα και για περισσότερο διάστημα είναι το ψωμί φτιαγμένο με προζύμι, επειδή τα φυσικά ένζυμα που περιέχει το προζύμι λειτουργούν ως φυσικό συντηρητικό. Γενικότερα, πάντως, τα λευκά ψωμιά λόγω της επεξεργασίας τους, έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τα ψωμιά ολικής άλεσης.

Ζεστό ψωμί στο σπίτι
Αν θέλετε να απολαύσετε ζεστό ψωμί στο σπίτι, μπορείτε να το ζεστάνετε στο φούρνο. Τυλίξτε το καρβέλι ή την φραντζόλα σε αντικολλητικό χαρτί και βάλτε το στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία, στους 150°C, μέχρι να ζεσταθεί. Αφαιρέστε το χαρτί και αφήστε το στο φούρνο για ακόμη 3-4 λεπτά και θα έχετε ένα ψωμί με λαχταριστή τραγανή κρούστα, ενώ το σπίτι θα μυρίσει ψητό ψωμί! Τέλειο;

Ψωμί στην κατάψυξη
Αν για κάποιο λόγο θέλετε να κρατήσετε το ψωμί στην κατάψυξη –μπορεί να ζυμώσατε με τα χεράκια σας, να φτιάξατε μεγάλη ποσότητα και να θέλετε να το απολαύσετε για όσο περισσότερο μπορείτε– θα βάλετε ολόκληρο το καρβελάκι τυλιγμένο σε χάρτινη σακούλα στην κατάψυξη. Όταν θα θέλετε να το καταναλώσετε, θα το βγάλετε από τον καταψύκτη, θα το αφήσετε να ξεπαγώσει με την ησυχία του σε θερμοκρασία δωματίου και μετά θα το ζεστάνετε στον φούρνο, με τον τρόπο που περιγράψαμε πιο πάνω. Μπορείτε επίσης να καταψύξετε φέτες ψωμιού, να τις ξεπαγώνετε και να τις ζεσταίνετε στη φρυγανιέρα.

Τι να κάνω με το ψωμί που ξεράθηκε;
Μπορείτε να κρατήσετε το ξερό ψωμί τυλιγμένο σε μια πετσέτα. Θα αγοράσετε κιμά, θα μουλιάσετε το ψωμί σε νερό ή γάλα και θα ζυμώσετε αφράτα μπιφτέκια ή κεφτεδάκια. Όλοι στο σπίτι αγαπούν τα κεφτεδάκια!

Μια ακόμα εναλλακτική για το ξερό ψωμί είναι να φτιάξετε με αυτό σπιτικά κρουτόν. Πάρτε ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι και κόψτε το ξερό ψωμί σε μικρά κυβάκια. Απλώστε ένα αντικολλητικό χαρτί στο ρηχό ταψί του φούρνου και ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο. Ρίξτε μέσα και μια-δυο σπασμένες σκελίδες σκόρδο, λίγο αλάτι λίγο πιπέρι και ένα κλωναράκι θυμάρι και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 8-10 λεπτά. Μόλις φτιάξατε πεντανόστιμα σπιτικά κρουτόν για τις σαλάτες και τις ζεστές σούπες σας.

Δείτε επίσης:
Τραγανό ψωμί χωρίς ζύμωμα με αλεύρι ολικής και ξηρούς καρπούς

Τεχνική και τέχνη για υπέροχο ψωμί!

Φρυγανισμένο ψωμί με τυροκαυτερή και ταρτάρ αγγουριού με αβοκάντο