Τα μπαχαρικά έχουν ξεχωριστή θέση στην κουζίνα και στις συνταγές μας και πολλές φορές δυσκολευόμαστε να βρούμε τρόπους να τα οργανώσουμε, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα όταν μαγειρεύουμε.  Συνήθως τα βρίσκουμε σε κάποιο ντουλάπι στοιβαγμένα.

Όμως, το ντουλάπι μπορεί πολύ εύκολα να φανεί «μπουκωμένο» από τις διαφορετικού μεγέθους συσκευασίες μπαχαρικών. Με ένα απλό tip και χρησιμοποιώντας ένα ρηχό συρτάρι, τα μπαχαρικά θα βρουν τη δική τους θέση σε μία πρακτική αλλά και καλαίσθητη λύση.

Δείτε παρακάτω τις συμβουλές μας που θα σας βοηθήσουν να τα τακτοποιήσετε σωστά αλλά και με λειτουργικό τρόπο:

Τα ομοιόμορφα γυάλινα βαζάκια
Αγοράστε γυάλινα βαζάκια μικρού μεγέθους που μέσα θα αδειάσετε τα μπαχαρικά. Επίσης, βρείτε ένα σύστημα ώστε το κάθε βαζάκι να έχει πάνω του ετικέτα που θα αναγράφει το μπαχαρικό. Μπορεί να είναι γραμμένο στο χέρι ή στον υπολογιστή, με πλαστικοποίηση ή όχι. Απλώς, χρειάζεται ένα ενιαίο σύστημα ώστε όλα τους να είναι ομοιόμορφα.

Επιλέξτε ένα ρηχό συρτάρι και ξεκινήστε
Αδειάστε ένα ρηχό συρτάρι, το οποίο είναι εύκολα προσβάσιμο την ώρα που μαγειρεύετε. Για να ξεκινήσετε, τοποθετήστε όλα τα βαζάκια πάνω στον πάγκο στην κουζίνας. Ελέγξτε ποια από αυτά επιθυμείτε να κρατήσετε και αφήστε πίσω όσα έχουν χάσει το έντονο άρωμά τους ή δεν χρησιμοποιείτε πλέον. Αν έχετε δύο ή τρία ίδια μπαχαρικά, ενώστε τα σε ένα βαζάκι.

Η οργάνωσή τους
Ομαδοποιήστε τα ώστε να είναι πιο εύκολη η χρήση τους. Τοποθετήστε μπροστά αυτά που χρησιμοποιείτε συχνά αλλά και εκείνα που είναι παρόμοια μεταξύ τους. Έτσι, την επόμενη φορά που θα φτιάξετε  φαγητό θα τα έχετε όλα μαζί και δεν θα χρειάζεται να ψάχνετε. Τοποθετήστε τα οριζόντια στο συρτάρι, ώστε με το που το ανοίγετε να βλέπετε τις ετικέτες τους.

Έχουν ημερομηνία λήξης;
Τα μπαχαρικά δεν «λήγουν» σαν άλλα τρόφιμα όπως τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά ή το κρέας. Όμως, χάνουν τη γεύση τους, το άρωμά τους, την έντασή τους ενώ αλλοιώνεται και το χρώμα τους. Τα αποξηραμένα βότανα χάνουν μετά από μερικούς μήνες την ένταση και το άρωμά τους, τα τριμμένα μπαχαρικά διατηρούνται έως δύο με τρία χρόνια, ενώ τα ολόκληρα έως και τέσσερα χρόνια.