Κάθε κουζίνα χρειάζεται και ένα καλό ξεκαθάρισμα μία στο τόσο. Να απομακρύνετε αντικείμενα που σας πιάνουν χώρο και «μπουκώνουν» τα ντουλάπια και τον πάγκο της.

Πώς να ξεκινήσετε
Αν λειτουργείτε καλά υπό πίεση, μπορείτε να βάλετε το timer του κινητού σας και να ξεκινήσετε να πετάτε ό,τι δεν χρειάζεστε από τα ντουλάπια και τις επιφάνειες με μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, για παράδειγμα, από αριστερά προς τα δεξιά, ή από πάνω προς τα κάτω.

Πάρτε δύο μεγάλες σακούλες που η μία θα πάει για την ανακύκλωση και η άλλη στον κάδο απορριμμάτων και γεμίστε τις ανάλογα. Αν για κάτι δεν πείτε αμέσως «Το χρειάζομαι» ή «Το θέλω», τότε πιθανότατα είναι ώρα να το αποχωριστείτε. Εννοείται ότι πετάμε μόνο τα φθαρμένα αντικείμενα. Τα υπόλοιπα, αν δεν τα χρειαζόμαστε, μπορούμε να φροντίσουμε να πάνε σε άτομα ή δομές που τα έχουν ανάγκη.

Οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας για ένα σωστό declutter
Καθώς κοιτάτε τα αντικείμενα, υπάρχουν μερικές ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε πιο γρήγορα αν κάτι πρέπει να το κρατήσετε ή όχι.
• Το χρησιμοποιώ; Κανονικά, δεν πρέπει να σκεφτείτε την απάντηση. Όμως, αν η απάντηση είναι «όχι», τότε ρωτήστε τον εαυτό σας αν είναι κάτι που θα χρησιμοποιήσετε σύντομα. Αν η απάντηση εξακολουθήσει να είναι η ίδια, τότε ξέρετε πού θα καταλήξει το συγκεκριμένο αντικείμενο.
• Πόσα από αυτά έχω; Αν έχετε ήδη τρεις ξύλινες κουτάλες, τότε μάλλον την τέταρτη δεν τη χρειάζεστε.
• Θα το αγόραζα αυτό σήμερα; Είναι μία πολύ πρακτική και βοηθητική ερώτηση που η μονολεκτική της απάντηση καθορίζει το αν το αντικείμενο αυτό θα μείνει ή όχι στην κουζίνα.
• Κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητά μου; Κάποιες φορές υπάρχουν αντικείμενα που δεν τα χρειαζόμαστε, όμως μας εξυπηρετούν πολύ στην καθημερινότητά. Συνήθως στην κουζίνα μας έχουμε μικροσυσκευές – gadgets που μας γλυτώνουν χρόνο, αλλά και κόπο. Αυτά, σίγουρα μπορεί να μην είναι ό,τι πιο χρήσιμο έχουμε, όμως αν κάνουν την καθημερινότητά μας πιο εύκολη τότε ναι, τα κρατάμε.

 

Τα 12 αντικείμενα από τα οποία πρέπει να ξεκινήσετε

Βιβλία συνταγών

Δωρίστε τα βιβλία συνταγών που δεν χρησιμοποιείτε πλέον, ή εκείνα από τα οποία χρησιμοποιείτε μόνο μία με δύο συνταγές. Κάντε ένα καλό ξεκαθάρισμα στα βιβλία που σίγουρα πιάνουν αρκετό χώρο στον πάγκο σας.

Ξύλινα σκεύη
Είναι πολύ όμορφα, όμως φθείρονται και πιο εύκολα. Επιλέξτε αυτά που χρησιμοποιείτε και απομακρύνετε όσα έχουν φθαρεί ή δεν χρησιμοποιείτε πλέον.

Πετσέτες
Οι πετσέτες κουζίνας είναι μία μεγάλη ιστορία. Αξιολογήστε ποιες είναι σε καλή κατάσταση και θέλετε να συνεχίσετε να έχετε στην κουζίνα σας και ποιες ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσετε. Αν πάλι έχετε πολλές και είναι όλες σε καλή κατάσταση και δεν τις χρειάζεστε, μπορείτε να τις δωρίσετε σε κάποιον που τις χρειάζεται.

Σύνεργα ζαχαροπλαστικής
Αν πριν χρόνια είχατε αγοράσει σύνεργα παρασκευής cupcake και από τότε έχετε φτιάξει μόλις μία φορά, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να φύγουν οριστικά από το ντουλάπι και να τα δωρίσετε σε κάποιον που τα χρησιμοποιεί. Εκτός αν ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε να ξαναφτιάχνετε cupcakes!

Καθαριστικά και σαπούνια
Αν έχετε πολλά μπουκάλια μισογεμάτα από το ίδιο σαπούνι, αδειάστε το περιεχόμενό τους σε ένα μεγαλύτερο και ανακυκλώστε τα υπόλοιπα.

Πάγκος κουζίνας
Στον πάγκο της κουζίνας συνήθως υπάρχουν πολλά μικροπράγματα που είτε χρειάζονται πέταμα, είτε πρέπει να μπουν ξανά στη θέση τους. Ξεκινήστε λοιπόν από τον πάγκο και τις επιφάνειες και συνεχίστε με το ξεκαθάρισμα στα ράφια και τα ντουλάπια.

Μπαχαρικά
Πετάξτε όσα μπαχαρικά έχουν χάσει τη γεύση τους ή δεν χρησιμοποιείτε πλέον. Κρατήστε μόνο αυτά που βάζετε συχνά στα φαγητά σας. Προσοχή γιατί και τα μπαχαρικά έχουν ημερομήνια λήξεως και αλλοιώνονται όταν τα έχουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ντουλάπια
Μην κρατάτε στα ντουλάπια τρόφιμα που έχουν λήξει ή είναι ανοιχτά για πάρα πολύ καιρό. Αν έχετε κλειστές συσκευασίες, κονσέρβες ή άλλα αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, μπορείτε να τα δωρίσετε σε κάποια κοινωνική δομή της γειτονιάς σας.

Ψυγείο / Καταψύκτης
Πετάξτε τρόφιμα που έχουν λήξει, έχουν πιάσει πάγο ή φαίνονται καμένα. Κοιτάξτε προσεκτικά τις ημερομηνίες λήξης και μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο καιρό υπάρχουν αυτά τα τρόφιμα στο ψυγείο σας. Για να αποφύγετε να φτάσετε σε αυτό το σημείο, κάντε ένα καλύτερο προγραμματισμό στα ψώνια και στα μαγειρέματά σας, ώστε να μην αναγκαστείτε να πετάτε φαγητό.

Κούπες και ποτήρια
Φθαρμένες κούπες ή ποτήρια δεν έχουν θέση στα ντουλάπια σας. Επίσης, απομακρύνετε όσες κούπες δεν χρησιμοποιείτε πλέον και κρατήστε απλώς τις αγαπημένες σας, αλλά και εκείνες που φωτογραφίζονται πολύ όμορφα. Αν δεν έχετε χώρο για τόσες κούπες και θεωρείτε ότι δεν τις χρησιμοποιείτε, μπορείτε να τις δωρίσετε.

Πιατικά και μαχαιροπίρουνα
Παλιά σερβίτσια και μαχαιροπίρουνα συχνά πιάνουν πολύ χώρο σε μία κουζίνα. Αν έχετε παλαιότερα σετ και πλέον τα έχετε αντικαταστήσει, τώρα ήρθε η ώρα να απαλλαγείτε μία και καλή.

Βιταμίνες / Φάρμακα
Όπως και παραπάνω και εδώ η ημερομηνία λήξης είναι αυτή που θα καθορίσει το μέλλον τους. Ελέγξτε προσεκτικά τις συσκευασίες και πετάξτε όσα έχουν λήξει. Αν έχετε φάρμακα και βιταμίνες που δεν χρειάζεστε και τα κουτιά τους είναι κλειστά, τότε απευθυνθείτε σε κάποια κοινωνική δομή της περιοχής σας.

Το άρθρο της εβδομάδας