Τα κατακόκκινα παντζάρια είναι από τα πιο γευστικά λαχανικά που υπάρχουν και το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για να τα απολαύσουμε. Αν τα έχετε βαρεθεί βραστά σε σαλάτα με λαδόξιδο, δοκιμάστε τα στις συνταγές που προτείνουμε: «καρπάτσο», σούπα και σοκολατένιο κέικ.

Αν και όχι ιδιαίτερα δημοφιλές, το παντζάρι είναι ένα από τα καλύτερα λαχανικά που έχουμε διαθέσιμα για να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας με απαραίτητες βιταμίνες και να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας, καθώς είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Το παντζάρι χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές συνταγές, καθώς δίνει χρώμα και γεύση σε πολλά πιάτα. Μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ωμό, βραστό σε σαλάτα, σε σούπες ακόμη και σε γλυκά για εκείνους που κάνουν vegan διατροφή.

Για του λόγου το αληθές, σας δίνουμε τρεις εύκολες και πολύ νόστιμες συνταγές με παντζάρια που θα σας κάνουν να τα δείτε με «άλλο μάτι».

«Καρπάτσο» παντζαριού με άγρια ρόκα και φέτα

Υλικά για 3-4 άτομα
3-4 παντζάρια
2 φλιτζάνια άγρια ρόκα
Λίγο φέτα μαριναρισμένη σε ελαιόλαδο και ρίγανη

Για τη βινεγκρέτ
4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας λευκό βαλσάμικο ξίδι
1 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon
1 κουτ. σούπας φρέσκο χυμό πορτοκάλι
Λίγο αλάτι, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Βράζουμε τα παντζάρια σε νερό για 45-60 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμα βρασμένα παντζάρια. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ξεφλουδίζουμε. Κόβουμε τα παντζάρια σε ξύλο κοπής με κοφτερό μαχαίρι σε πολύ λεπτές φέτες.

Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ. Σε ένα μπολάκι βάζουμε τη μουστάρδα, το ξίδι και το χυμό πορτοκάλι και χτυπάμε καλά με το σύρμα. Ρίχνουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο (σε κλωστή) και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σε ένα μεγάλο πιάτο στρώνουμε τα κομμένα παντζάρια σε σχήμα «λουλούδι». Περιχύνουμε με τη μισή βινεγκρέτ. Προσθέτουμε τα φύλλα άγριας ρόκας και τη μαριναρισμένη φέτα. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη βινεγκρέτ και σερβίρουμε αμέσως

Σούπα με παντζάρι και λαχανικά (Borsch)

Το  Borsch είναι μια κλασική σούπα από την Ουκρανία, με βασικό υλικό το παντζάρι που της δίνει ένα έντονο κόκκινο χρώμα. Είναι ιδανική για τις πρώτες κρύες φθινοπωρινές νύχτες.

Υλικά για 4 άτομα
3-4 παντζάρια, τριμμένα
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 καρότα, τριμμένα
4 φλιτζάνια ψιλοκομμένο λάχανο
2 πατάτες, κομμένες σε κύβους
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. σούπας λευκό ξίδι
3 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
3 κουτ. σούπας σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1. κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
αλάτι και πιπέρι
Λίγη ξινόκρεμα (sour cream)

Διαδικασία
Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, ανακατεύοντας συνέχεια για να μην μαυρίσουν, για περίπου 7-8 λεπτά. Προσθέτουμε τα καρότα, τα παντζάρια και το λάχανο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά. Ανακατεύουμε περιστασιακά.

Στο μεταξύ, σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε 8 φλιτζάνια νερό και όταν πάρει βράση ρίχνουμε τις πατάτες. Τα αφήνουμε να μαλακώσουν, περίπου 10-15 λεπτά. Προσθέτουμε στο τηγάνι με τα λαχανικά, τον πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη και το ξίδι. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγα λεπτά.

Ρίχνουμε τα λαχανικά στο νερό με τις πατάτες και αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τον μαϊντανό και το σχοινόπρασο.

Πριν το σερβίρουμε προσθέτουμε λίγη ξινόκρεμα και πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό ή σχοινόπρασο. Μπορούμε να απολαύσουμε το borsch μας ζεστό ή κρύο.

Κέικ με σοκολάτα και παντζάρια

Το παντζάρι δεν χρησιμοποιείται μόνο σε αλμυρές συνταγές. Μπορεί να συνδυαστεί με σοκολάτα και να μας δώσει ένα νόστιμο και υγιεινό κέικ.

Υλικά για 4 άτομα
200 γρ. μαύρη σοκολάτα
3 αυγά
200 γρ. πουρέ παντζαριού ή 2-3 ωμά παντζάρια
90 γρ. ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
80 γρ. αλεύρι
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Διαδικασία
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα παντζάρια σε κύβους και τα βράζουμε για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Σε ένα μεγάλο μπολ λιώνουμε τα παντζάρια να γίνουν πουρές. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ειδικό εργαλείο για τον πουρέ πατάτας ή τον μύλο για τα λαχανικά ή απλώς ένα πιρούνι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Λιώνουμε τη μαύρη σοκολάτα σε μπεν μαρί.

Χτυπάμε στο μίξερ, στη μεσαία ταχύτητα, τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να ασπρίσει το μείγμα. Στο μεταξύ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε στον κάδο. Συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ, προσθέτουμε τον πουρέ από παντζάρι, το ελαιόλαδο και τη σοκολάτα.

Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε όλο το μείγμα σε ένα ταψάκι 20Χ20 ή σε μια μικρή φόρμα για κέικ. Ψήνουμε στον φούρνο, στους 160°C για 45 λεπτά. Όταν το βγάλουμε, το αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει καλά.

Καλή όρεξη!

 

Δείτε επίσης:
Ριζότο με παντζάρια, μους κατσικίσιου τυριού και φουντούκια

Αρνάκι μαγειρευτό με παντζάρια, πετιμέζι και καρύδια

Comfort food: Ποιο είναι το «φαγητό της παρηγοριάς» σε 20 διαφορετικές χώρες;