Αυτές οι κροκέτες είναι από τα παραδοσιακά πιάτα της Ισπανίας και θεωρούνται από τα εκλεκτότερα εδέσματά της.

Έχουν σχήμα μικρού κυλίνδρου, είναι γεμισμένες από μπεσαμέλ και είναι εύκολες στην παρασκευή τους.

Το πιάτο ξεκίνησε αρχικά ως ένας εναλλακτικός τρόπος να χρησιμοποιηθούν τα υπολείμματα άλλων φαγητών, ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου έγινε από τα πιο δημοφιλή tapas (ορεκτικά) στην Ισπανία.

Σερβίρονται ως μία πρόταση για γρήγορο φαγητό, αλλά και ως συνοδευτικό, μεζέ ή σνακ.

Πώς να φτιάξουμε τις κροκέτες:
Τα υλικά: 200γρ. ζαμπόν, 110γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 110γρ. βούτυρο, 1 λίτρο γάλα, τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλάτι. Για το πανάρισμα: αλεύρι, 3 αυγά χτυπημένα, φρυγανιά τριμμένη ή ψωμί.

Για την μπεσαμέλ θα χρειαστεί να κόψουμε σε μικρούς κύβους τα 200 γραμμάρια ζαμπόν, ενώ θα βάλουμε τα 110 γρ. ψιλοκομμένου βουτύρου να λιώσουν σε χαμηλή φωτιά. Μόλις λιώσει το βούτυρο, θα προσθέσουμε το  ζαμπόν και θα το τσιγαρίσουμε για 2 λεπτά και έπειτα θα βάλουμε και τα 110 γρ. αλεύρι.

Ανακατεύουμε καλά για περίπου ένα λεπτό και στη συνέχεια προσθέτουμε το 1 λίτρο γάλα. Το μείγμα θα πρέπει να μαγειρευτεί σε φωτιά μεσαίας έντασης ενώ θα πρέπει να το ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να αρχίσει να πυκνώνει. Μόλις το μείγμα είναι αρκετά παχύ, το ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα σε χαμηλότερη φωτιά και προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά.

Για να φουσκώσει το μείγμα της μπεσαμέλ πρέπει να το βάλουμε σε ένα μεγάλο μπολ, να το καλύψουμε με μια πλαστική μεμβράνη και να το αφήσουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου έξι ώρες. Μόλις είναι έτοιμο θα αφήσουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» στο ψυγείο όλη τη νύχτα.

Αφού ψυχθεί, ξεκινάμε να φτιάχνουμε τις κροκέτες και χρησιμοποιώντας διαδοχικά για το πανάρισμα το αλεύρι, τα χτυπημένα αυγά και τέλος την τριμμένη φρυγανιά. Στο τηγάνι θα βάλουμε αρκετή ποσότητα ελαιόλαδου και όταν είναι ζεστό θα προσθέσουμε τις κροκέτες και θα τις τηγανίσουμε μέχρι να ροδίσουν.

 

Μερικές συμβουλές
Ένα από τα κλειδιά για να έχουμε καλές κροκέτες είναι να φτιάξουμε μια λεπτή μπεσαμέλ χωρίς σβώλους. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι πριν προσθέσουμε το γάλα στο μείγμα να το ζεστάνουμε λίγο.

Σημαντικό είναι επίσης να χρησιμοποιήσουμε γάλα πλήρες, αλλά και να προσέξουμε να μην κάψουμε το αλεύρι. Τέλος, πρέπει να επιλέξουμε τα σωστά σκεύη για να προετοιμάσουμε τη μπεσαμέλ και να προσθέσουμε τα συστατικά με τη σωστή σειρά.

Δείτε επίσης:
Κροκέτες: 12 συνταγές για να φτιάξετε τις καλύτερες!

Κροκέτες κινόα με πικάντικη σάλτσα τυριού

Κροκέτες μπακαλιάρου