Όσοι είστε λάτρεις των θαλασσινών γνωρίζετε ότι είναι προτιμότερο να τα επιλέγετε φρέσκα γιατί έτσι απολαμβάνετε στο έπακρο όλη τη νοστιμιά τους. Από τον κανόνα λοιπόν δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα καβούρια. Μαθαίνουμε λοιπόν πώς να τα καθαρίζουμε και προτείνουμε μερικές συνταγές για να τα βάλετε στο τραπέζι σας.

Πώς μαγειρεύονται
Αν επιλέξετε να τα μαγειρέψετε στον ατμό, η διαδικασία είναι απλή: Πλένετε καλά τα κελύφη των καβουριών. Βράζετε σε μια κατσαρόλα νερό και στη συνέχεια τοποθετείτε το καβούρι με τις δαγκάνες προς τα κάτω μέσα στο καλάθι του ατμού. Μαγειρεύετε για περίπου 20-25 λεπτά. Αν τα μαγειρέψετε βραστά, βράζετε αρκετό νερό σε μια κατσαρόλα και ρίχνετε τα καβούρια. Μαγειρεύετε για περίπου 30 λεπτά. Αν βγάλουν αφρούς, τους αφαιρείτε και όταν είναι έτοιμα, τα σουρώνετε.

Πώς καθαρίζονται
Αφού τα καθαρίσετε από υπολείμματα αφρών, τα αφήνετε για να κρυώσουν ή τα βυθίζετε σε ένα μπολ με πάγο για να κρυώσουν ταχύτερα. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός καρυοθραύστη, σπάτε τις δαγκάνες τους και αφαιρείτε την ψίχα. Πιάνετε το σώμα του καβουριού και με τα δύο χέρια χωρίζετε το πάνω από το κάτω μέρος. Προσεκτικά όμως, γιατί το κέλυφος είναι σκληρό. Κόβετε τα βράγχια και με ένα κουτάλι αφαιρείτε την ψίχα.
Tip: Όταν χωρίζετε το πάνω από το κάτω μέρος, προσέξτε μην σπάσει το κέλυφος. Μπορείτε ιδανικά, αφού αφαιρέσετε την ψίχα, να το ξεπλύνετε και να το χρησιμοποιήσετε ως σκεύος σερβιρίσματος μιας καβουροσαλάτας. Επίσης, μπορείτε να μην σπάσετε τις δαγκάνες αλλά να τις σερβίρετε ολόκληρες σε μια πιατέλα με ποικιλία θαλασσινών ή μια μακαρονάδα.

Πώς θα το μαγειρέψετε
Τα καβούρια, λόγω της εξαιρετικά εύγευστης σάρκας τους, είναι μεζές ιδιαίτερα αγαπητός στους καλοφαγάδες. Γίνονται ωραιότατη σούπα με σπάνια νοστιμιά, ενώ μπορείτε να τα κάνετε και ψητά ή τηγανητά, να βράσετε ή να τα μαγειρέψετε στον ατμό. Με ψίχα καβουριού μπορείτε να φτιάξετε σάντουιτς, μακαρονάδες, σαλάτες και κροκέτες και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας. Βέβαια, αν η διαδικασία σάς φαίνεται δύσκολη, υπάρχει πάντα και η λύση της κονσέρβας, όπως για όλα άλλωστε.

Σπαγγέτι με καβούρι, αβγοτάραχο και ντομάτα

Κοχύλια γεμιστά με θαλασσινά

Καβουροσαλάτα με αβοκάντο

Καβουροκροκέτες

Δείτε επίσης
5 καλοί λόγοι για να επιλέξετε καβούρια για το πιάτο σας