Αν αναζητήσουμε την εύκολη λύση, μπορούμε να βρούμε και τα δύο αυτά είδη θαλασσινών καθαρισμένα και φιλεταρισμένα. Αν τα αγοράσουμε φρέσκα, τα καθαρίζουμε εύκολα και με προσοχή ως εξής:

Σουπιές: Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε μια τομή στη ράχη τους, κατά μήκος μιας άκρης του «κόκαλου», και το αφαιρούμε. Βάζουμε τη μύτη του μαχαιριού προσεκτικά μέσα στην κοιλιά και κόβουμε κατά μήκος, ώστε να ανοίξουν οι σουπιές. Από την κοιλιά τραβάμε το κεφάλι με τα εντόσθια και τα πετάμε. Κόβουμε και τα πλοκάμια τα οποία κρατάμε. Αφαιρούμε τη σακούλα με το μελάνι, με πολλή προσοχή, για να μη σπάσει και το πετάμε. Τις πλένουμε καλά και τις κόβουμε στο μέγεθος που θέλουμε.

Καλαμάρια: Χωρίζουμε το κεφάλι από το σώμα τους προσεκτικά με τα χέρια. Κόβουμε και χωρίζουμε το κεφάλι από τα πλοκάμια ακριβώς πίσω από τα μάτια. Αφαιρούμε και πετάμε το στόμα του καλαμαριού καθώς και το λεπτό κόκαλο που υπάρχει στο σώμα του. Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε δέρμα και πτερύγια (αν θέλετε τα κρατάτε). Κόβουμε το καλαμάρι στη μέση, στην κάθετη ρωγμή, και αφαιρούμε όλα τα εντόσθια από το εσωτερικό του. Το ξεπλένουμε πολύ καλά με νερό και το στεγνώνουμε ταμποναριστά με χαρτί κουζίνας.

Δείτε μερικές νόστιμες συνταγές για σουπιές ΕΔΩ και για καλαμάρια ΕΔΩ