Το πρώτο στάδιο για όλες τις συνταγές με μύδια είναι ο καθαρισμός τους. Ωστόσο, πρέπει να γίνει σωστά γιατί το τελικό γευστικό αποτέλεσμα θα είναι απογοητευτικό.

1. Ελέγχουμε αν υπάρχει κάποιο χαλασμένο μύδι μυρίζοντας και πετώντας όσα μυρίζουν άσχημα. Επίσης, πετάμε όσα μύδια είναι ανοιχτά.

2. Τα ρίχνουμε στον νεροχύτη και καθαρίζουμε απέξω το κέλυφός τους τρίβοντας με σύρμα (ή βούρτσα) για να φύγουν οι βρωμιές από λάσπη ή στίγματα από μικροοργανισμούς. Στη συνέχεια, αφαιρούμε προσεκτικά το μουστάκι. Τραβάμε το μουστάκι πάντα από την αντίθετη πλευρά της ένωσης. Μαζί με το μουστάκι μπορεί να φύγει και ένα κομμάτι από τη σάρκα του μυδιού, αλλά είναι φυσιολογικό. Από τη στιγμή που αφαιρέσουμε το μουστάκι, πρέπει να μαγειρέψουμε τα μύδια εντός 2 ωρών γιατί χαλάνε γρήγορα.

3. Αν τα μύδια είναι υδατοκαλλιέργειας, ξεκολλάμε και πετάμε τον βύσσο, τον τρίχινο σύνδεσμο με τον οποίο σταθεροποιείται το μύδι πάνω στον βράχο, το σκοινί ή το ξύλο όπου προσκολλάται. Αν είναι άγρια, τα βάζουμε για 1 ώρα μέσα σε μπολ με νερό για να βγάλουν τυχόν άμμο που έχουν μέσα τους.

4. Τα πλένουμε με νερό, τα τοποθετούμε σε ένα καθαρό μπολ και είναι έτοιμα για μαγείρεμα.