Είτε σας αρέσει να φτιάχνετε την πίτσα σας από την αρχή, με χειροποίητο ζυμάρι, είτε προτιμάτε την εύκολη λύση της έτοιμης, κατεψυγμένης πίτσας, το να την ψήσετε σε μια ειδική πλάκα ψησίματος θα απογειώσει τη γεύση και την υφή της και θα αλλάξει για πάντα την εμπειρία της πίτσας στο σπίτι.

Τι είναι μια πλάκα ψησίματος πίτσας
Μια πέτρα ψησίματος πίτσας είναι ένας κεραμικός δίσκος ή πλάκα, που χρησιμοποιείται κυρίως για να ψήσει κανείς πίτσα σε συμβατικούς, οικιακούς φούρνους. Αν σκεφτεί κανείς ότι οι πραγματικά νόστιμες πίτσες ψήνονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε ειδικούς φούρνους με τούβλα (που μπορεί να φτάσουν και τους 430°C) τότε μερικές κεραμικές πλάκες μπορεί να φτάσουν κι αυτές αρκετά ψηλά στους 260°C.

Τι προσφέρει στο ψήσιμο
Χρησιμοποιώντας μια πλάκα ψησίματος δίνουμε στην πίτσα μας αυτή την τραγανή κρούστα, που έχουν συνήθως οι πίτσες που ψήνονται σε ειδικούς φούρνους. Χωρίς αυτό το σκεύος ψησίματος δεν θα έχετε αυτή την υφή της ζύμης που λαχταράμε στις επαγγελματικές πίτσες.

Τύποι πλάκας ψησίματος πίτσας
Πέτρες ψησίματος πίτσας είναι διαθέσιμες σε όλα τα σχήματα και μεγέθη στα καταστήματα με οικιακά είδη. Κυκλοφορούν, επίσης, με διαφορετικό πάχος. Οι λεπτές πλάκες θερμαίνονται πιο γρήγορα, αλλά δεν πετυχαίνουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αντίθετα, οι πιο παχιές πλάκες θα γίνουν πιο καυτές, αλλά φροντίστε να τους δώσετε περισσότερο χρόνο να προθερμανθούν μαζί με τον φούρνο προτού τοποθετήσετε επάνω την πίτσα.

Πώς τη χρησιμοποιούμε
Δεν υπάρχει τίποτα πιο απλό από το να χρησιμοποιήσετε μια πλάκα ψησίματος πίτσας. Ο μόνος κανόνας, είναι να προθερμάνετε την πλάκα μαζί με τον φούρνο. Αυτό σημαίνει ότι βάζουμε την πλάκα κρύα μέσα σε κρύο φούρνο. Μην τοποθετήσετε ποτέ μια κρύα πλάκα σε ζεστό φούρνο. Το θερμικό σοκ που θα της προκαλέσει, θα μειώσει τον χρόνο ζωής της και πιθανότατα θα την κάνει κάποια στιγμή να ραγίσει.
Μόλις ο φούρνος και η πλάκα έχουν προθερμανθεί, τοποθετήστε την πίτσα σας επάνω στην πλάκα. Για τις χειροποίητες πίτσες μπορείτε να μεταφέρετε τη ζύμη χρησιμοποιώντας την ειδική σπάτουλα, ή να ετοιμάσετε την πίτσα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και να την κάνετε να γλιστρήσει πάνω στην πλάκα για να ψηθεί. Με την ίδια σπάτουλα μπορείτε να βγάλετε την πίτσα από την πλάκα όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμό της. Αφήστε την πλάκα να κρυώσει τελείως πριν την απομακρύνετε από τον φούρνο.

Πού αλλού τη χρησιμοποιούμε (εκτός της πίτσας)
Η ίδια υψηλή θερμοκρασία που θα κάνει τη ζύμη της πίτσας μας πιο τραγανή μπορεί να κάνει πιο νόστιμη και το σπιτικό μας ψωμί με προζύμι ή άλλες φρατζόλες. Ακόμη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ψηθούν κατεψυγμένα φαγητά όπως μπουκιές κοτόπουλου ή ψαροκροκέτες, τα οποία θα γίνουν ακόμη πιο τραγανά εξωτερικά.

Για το πώς να καθαρίσετε μια πλάκα ψησίματος πίτσας δείτε εδώ.