Ένα από τα αγαπημένα μας λαχανικά του φθινοπώρου είναι η κολοκύθα. Η γλυκιά κολοκύθα πρωταγωνιστεί σε πάρα πολλές φθινοπωρινές συνταγές με τις πιο δημοφιλείς να είναι οι σούπες, ο πουρές αλλά και οι πίτες. Μπορούμε να τη βρούμε από τον Αύγουστο έως και τον Μάρτιο, όμως η καλύτερη εποχή της είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Νοέμβριο.
Επιπλέον, αρκετά σπίτια σκαλίζουν κολοκύθες για το Halloween, ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην κέλτικη παράδοση και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Αμερική.

Τι γίνεται με την αποθήκευσή της;
Όταν η κολοκύθα δεν έχει κοπεί, μπορεί να διατηρηθεί για τρεις με τέσσερις μήνες σε ξηρό περιβάλλον χωρίς ήλιο. Καλό είναι να αποφεύγονται τα μέρη με αυξημένη υγρασία και αν έχετε αρκετές κολοκύθες μην βάλετε τη μία πάνω στην άλλη, αλλά αφήστε τους «χώρο». Όμως, μόλις την κόψετε ο χρόνος αποθήκευσής της μειώνεται δραματικά.

Στο ψυγείο
Πριν τη βάλετε στο ψυγείο βγάλτε τους σπόρους, καθώς έχουν συντομότερο προσδόκιμο από τη σάρκα της κολοκύθας. Αφού, λοιπόν, την κόψετε, μπορείτε να τη βάλετε σε τάπερ ή σακουλάκι αποθήκευσης και να την αποθηκεύσετε στο ψυγείο που διατηρείται έως και μία εβδομάδα. Ως εναλλακτική, μπορείτε να την κόψετε σε μεγάλα κομμάτια και να τα τυλίξετε με διάφανη μεμβράνη, όπως το καρπούζι.

Στην κατάψυξη
Όταν τη βάλετε στην κατάψυξη, τότε διατηρείται πολύ περισσότερο. Μπορείτε να την κόψετε σε κύβους και να τη βάλετε σε τάπερ, ώστε να τη μαγειρέψετε μέσα στους επόμενους μήνες, ή να βάλετε τον πουρέ κολοκύθας που έχετε φτιάξει και να τον απολαμβάνετε όποτε επιθυμείτε. Ο χρόνος ζωής της στην κατάψυξη είναι από τέσσερις μήνες και μπορεί να φτάσει έως και τους δέκα μήνες.

Η θρεπτική αξία της
Η κίτρινη κολοκύθα θεωρείται ένα φθινοπωρινό superfood, καθώς έχει πολλά θρεπτικά στοιχεία για τον οργανισμό. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε μέταλλα όπως το κάλιο, το ασβέστιο και το φώσφορο, αλλά και αντιοξειδωτικά στοιχεία. Επίσης, είναι καλή πηγή βιταμινών καθώς περιέχει βιταμίνη B6, C και Ε, φολικό οξύ, νιασίνη κ.α. Παράλληλα, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, καθώς μόλις 100 γρ. υπερκαλύπτουν τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα.