Ετοιμάζουμε τον δικό μας ζωμό για να τον έχουμε πρόχειρο όταν θέλουμε να φτιάξουμε μια σούπα βελουτέ, μια σούπα με όσπρια, τον αγαπημένο μας τραχανά… Γίνεται εύκολα και διατηρείται έως και 4-5 ημέρες στο ψυγείο σε μπουκάλι ή δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

Υλικά για 2 λίτρα ζωμό
300γρ. κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
300γρ. πράσα, κομμένα σε λεπτές φέτες
250γρ. καρότα, κομμένα σε λεπτές φέτες
200γρ. μανιτάρια στρογγυλά, κομμένα σε λεπτές φέτες
200γρ. φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες
150γρ. σέλερι, κομμένο σε λεπτές φέτες
3,5 λίτρα κρύο νερό
λίγα φυλλαράκια θυμάρι
3-4 φύλλα δάφνης

Διαδικασία
Τοποθετείτε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και σιγοβράζετε, ξαφρίζοντας με μια τρυπητή κουτάλα την επιφάνεια αν χρειάζεται. Μαγειρεύετε μέχρι τα λαχανικά να βγάλουν όλη τους τη γεύση, για περίπου 1 ώρα. Σουρώνετε τον ζωμό σε λεπτό σουρωτήρι και αφήνετε τον ζωμό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν τον αποθηκεύσετε στο ψυγείο. Διατηρείται στο ψυγείο.

Το μυστικό
Πριν προσθέσετε μπαχαρικά στις σούπες και στα όσπρια, τα καβουρδίζετε πρώτα σε αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά για να βγάλουν τα έντονα αρώματά τους.

Δείτε επίσης

Πώς να φτιάξετε κρέμες, βελουτέ, πουρέ και λιεζόν

Ζωμοί, η γευστική βάση της μαγειρικής

Φτιάχνουμε νόστιμες και θρεπτικές διαυγείς σούπες