Διανύουμε την εποχή, όπου τα ροδάκινα έχουν την τιμητική τους και για να τα απολαύσουμε ακόμη περισσότερο δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να φτιάξουμε μια πεντανόστιμη μαρμελάδα!

Αν και το τζίντζερ είναι προαιρετικό, το συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Ειδικά αν έχετε πολύ γλυκά ροδάκινα, το τζίντζερ θα ισορροπήσει το γευστικό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό, λοιπόν, ας προετοιμαστούμε να δούμε τι χρειαζόμαστε, ώστε να φτιάξουμε μια σπιτική μαρμελάδα που θα κάνει το πρωινό μας ακόμα πιο απολαυστικό.

Υλικά για ένα βαζάκι
1 κιλό φρέσκα ροδάκινα
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
2 κουτ. γλυκού τριμμένο φρέσκο ​​τζίντζερ (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει και παράλληλα γεμίζουμε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και πάγο μέχρι τη μέση περίπου.

Χαράζουμε απαλά ένα «χ»  στο κάτω μέρος κάθε ροδάκινου. Όταν βράσει το νερό, προσθέτουμε τα ροδάκινα και τα αφήνουμε μέσα στο νερό για 45 δευτερόλεπτα. Βγάζουμε τα ροδάκινα και τα βάζουμε αμέσως στο μπολ με τον πάγο. Όταν είναι αρκετά δροσερά για να τα πιάσουμε τα βγάζουμε από τον πάγο και αφαιρούμε την φλούδα τους. Στη συνέχεια βγάζουμε τα κουκούτσια και τα ψιλοκόβουμε.

Βάζουμε τα ροδάκινα σε μια μεγάλη κατσαρόλα -σε μέτρια φωτιά- και ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε περιστασιακά και χρησιμοποιούμε το κουτάλι μας για να «πιέσουμε» τα ροδάκινα να μαλακώσουν και να απελευθερώσουν τους χυμούς τους -για 13 έως 15 λεπτά-. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και το τζίντζερ -εάν βάλουμε- και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Αυξάνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς υψηλή και ανακατεύουμε συχνά για 5 λεπτά. Στη συνέχεια κατεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και ανακατεύουμε περιστασιακά, μέχρι να πήξει η μαρμελάδα, 30 λεπτά με 1 ώρα,  αναλόγως και με τα ροδάκινα που χρησιμοποιήσαμε. Αποσύρουμε τη μαρμελάδα από τη φωτιά και όταν κρυώσει τη μεταφέρουμε σε βαζάκι και τη διατηρούμε στο ψυγείο.

Δείτε επίσης:
Το μυστικό που θα αλλάξει τον τρόπο που κόβατε μέχρι τώρα τα ροδάκινα (ΒΙΝΤΕΟ)

Τάρτα galette με ροδάκινα

3 δροσερά καλοκαιρινά ποτά με φρούτα εποχής