Ο cortado είναι ένας καφές με ισπανική καταγωγή που φτιάχνεται από εσπρέσο και αναμιγνύεται με την ίδια ποσότητα ζεστού γάλακτος. Η μεγαλύτερη διαφορά του cortado σε σχέση με άλλους καφέδες με γάλα είναι ότι εδώ δεν υπάρχει μεγάλο «στρώμα» από αφρόγαλα. Τα cappuccino και τα latte έχουν στρώματα από αφρόγαλα που τούς  δίνει μια παχιά, λεία αίσθηση στο στόμα.

O cortado φτιάχνεται πιο εύκολα από τα latte και τα cappuccino, επειδή δεν απαιτούν ειδικές τεχνικές για το αφρόγαλά. Χρειάζεται μόνο να προσέξετε να βάλετε σωστά τις αναλογίες. Άρα είναι ένας καφές που μπορεί να φτιάξει καλά και ένας αρχάριος.

Υλικά:
40 ml εσπρέσο
40ml γάλα στην αφρογαλιέρα

Εκτέλεση;
Ρίχνουμε τον εσπρέσο σε ένα φλιτζάνι και περιχύνουμε το αφρόγαλα. Τελειώνουμε με λίγο αφρό από πάνω (περίπου στο πάχος ενός δακτύλου).

Eναλλακτική για το αφρόγαλα:
Αν δεν υπάρχει αφρογαλιέρα, το μόνο που θα χρειαστείτε είναι το γάλα της επιλογής σας (το μυστικό αυτό λειτουργεί καλύτερα αν το γάλα είναι κατευθείαν από το ψυγείο), ένα βάζο (microwave safe) που να κλείνει πολύ καλά και το φούρνο μικροκυμάτων. Γέμίζουμε το βάζο με γάλα (λίγο πιο πάνω από τη μέση). Κλείνουμε πολύ καλά και χτυπάμε  για περίπου ένα λεπτό. Αφαιρούμε το καπάκι και το βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 30”. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αφρόγαλα κατευθείαν (το τονίζουμε αυτό!) μέσα στην κούπα με τον καφέ της επιλογής σας . Έτοιμο!