Τα πλατό τυριών και αλλαντικών είναι ιδανικό τόσο για το τελείωμα ενός εορταστικού τραπεζιού όσο και ως συνοδευτικά για το κρασί ή το ποτό μας. Σας δίνουμε ιδέες για το πώς να φτιάξετε ένα πλατό με τυριά και ζεστά αλλαντικά.

1. Λουκάνικο με τυρί Σαν Μιχάλη Σύρου
Ψαχνό βοδινό κρέας συνδυασμένο με πικάντικο τυρί Σαν Μιχάλη και την εγγύηση των αλλαντικών Μιράν, ιδανικό για τηγάνι και σπεντζοφάι.
Από τα ΑΒ  Βασιλόπουλος

2. Λουκάνικο χωριάτικο Δράμας ριγανάτο
Τραγανή, ζωντανή σάρκα, με ισορροπημένα λιπαρά, ωραίο χρώμα και ευχάριστα ζωικά αρώματα, αρωματισμένη με ρίγανη, κάνουν ένα λουκάνικο ζουμερό, έτοιμο για ψήσιμο.
Από τον Sary

3. Μυκονιάτικα λουκάνικα με θρούμπη
Με παραδοσιακή συνταγή του μυκονιάτη κρεοπώλη Μαδούπα, το ρουστίκ λουκάνικο αρωματίζεται με θρούμπη, ρίγανη, μπαχάρι και πιπέρι, δίχως συντηρητικά.
Από τον Αραπιάν 

4, 7, 9, 11, 12. Πεκάν, χουρμάδες, φυσαλίδες και τσάτνεϊ
Για τα τυριά του πλατό επιλέξαμε πεκάν, τα αμερικάνικα καρύδια δηλαδή, ξινούτσικες αποξηραμένες φυσαλίδες και βασιλικούς χουρμάδες, καθώς και δυο τσάτνεϊ, μάνγκο και ροδάκινο.
Από το Μπαχάρ

5. «Κασέρι» με βασιλομανίταρα και τρούφα
Με τη χαρακτηριστική υφή της σχετικά φρέσκιας pasta filata, αυτό το τυρί έχει βουτυρένια αρώματα, με την τρούφα να προηγείται και να ακολουθούν τα βασιλομανίταρα.
Από τα Καραμανλίδικα του Φάνη

6. Κυανό ελληνικό
Μια ελληνική προσπάθεια για την παρασκευή μπλε τυριού από κατσικίσιο γάλα, στη Μακεδονία. Ήπιο, δεν είχε την κρεμώδη υφή που περιμέναμε, σαν να του έλειπε το βούτυρο, θα βρει όμως τον δρόμο το,υ καθώς είναι ακόμη νωρίς.
Από τον Αραπιάν

8. Μηλέικο του Κωσταδιού
Αρώματα βοτάνων και ελαιολάδου σμίγουν με εκείνα του κατσικίσιου γάλακτος σε ένα τυρί καλοδουλεμένο, ρουστίκ, με σωστή αλμύρα, συμπαγή υφή, γεμάτη γεύση και μακρά επίγευση.
Από τον Μιράν

10. Αμάρανθος Σύρου
Από τον συριανό Κώστα Πρέκα αυτή η εκδοχή της αγελαδινής γραβιέρας με συριανό μαραθόσπορο. Χαρακτηριστικά αρώματα και γεύση, αφήνει στο τέλος μια πικράδα, ίσως λόγω της μεγάλης ποσότητας μαραθόσπορου.
Από τον Μιράν

13. Παστουρμαδόπιτα και κιμαδόπιτα
Κρουστή τραγανή ζύμη, ζουμερή γέμιση, σε σωστή ποσότητα. Δύο κατεψυγμένες χειροποίητες πίτες έτοιμες για ψήσιμο, λύνουν τα χέρια στα γρήγορα καλέσματα σε φίλους.
Από τα Καραμανλίδικα του Φάνη

14. Καπνιστή προβατίνα
Διατηρημένη στο λίπος της, θυμίζει σύγλινο χωρίς να είναι. Ιδανική για ομελέτες και πατάτες μπλουμ.
Από τον Αραπιάν 

15. Πεϊνιρλί
Έχει και με άλλες γεμίσεις, εμείς επιλέξαμε αυτό με το
κλασικό σουτζούκι και το απίστευτα βουτυράτο κασέρι.
Από τον Μιράν