Μια από τις πιο καυτερές σάλτσες της διεθνούς κουζίνας είναι η harissa που κατάγεται από τις χώρες της Μέσης Ανατολής (Τυνησία, Λιβύη, Αλγερία, Μαρόκο κ.λπ.). Θα τη βρείτε σε καταστήματα με έθνικ προϊόντα ή μεγάλα μπαχαράδικα, αλλά δεν είναι δύσκολο να τη φτιάξετε στο σπίτι, καθώς φρέσκια είναι ακόμη πιο νόστιμη και καυτερή.

Υλικά για 1 φλιτζάνι:
6-7 καυτερές πιπεριές (κόκκινες ή πράσινες, αποξηραμένες)
2-3 κουτ. σούπας νερό
1 κουτ. γλυκού κύμινο
½ κουτ. γλυκού ξερό κόλιανδρο
5 σκελίδες σκόρδο
χυμό από 1 λεμόνι
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο,
½ κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
αλάτι

Εκτέλεση:
Με ένα κοφτερό μαχαίρι καθαρίζουμε τις πιπεριές αφαιρώντας τα κοτσάνια και τα σπόρια. Βάζουμε τις πιπεριές σε ένα μπολ με νερό και τις αφήνουμε να μαλακώσουν για περίπου 30΄.

Ζεσταίνουμε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και καβουρδίζουμε το κύμινο και τον κόλιανδρο για 2΄-3΄ να βγάλουν τα αρώματά τους. Ρίχνουμε τις πιπεριές στο μούλτι, μαζί με το νερό, το κύμινο, τον κόλιανδρο, το σκόρδο, τον χυμό, το λάδι και τον πελτέ. Αλατίζουμε καλά και χτυπάμε μέχρι να λιώσουν τα υλικά και να πάρουμε ένα πηχτό πολτό.