Ένας γρήγορος οδηγός στο πώς να καταψύχετε το φρέσκο σέλινο, ώστε να εξοικονομείτε χρόνο και χρήματα και να μειώσετε τη σπατάλη.

Υπάρχουν αρκετά πιάτα που χρειάζονται σέλινο, όπως σούπες, σαλάτες αλλά και ζωμοί, αλλά το κακό είναι ότι οι περισσότερες συνταγές απαιτούν μερικά κοτσάνια, που σημαίνει ότι τα υπόλοιπα πιθανόν να ξεχαστούν στο ψυγείο και κάποτε να πεταχτούν. Αν έχετε κουραστεί από αυτή τη σπατάλη τροφίμων και χρημάτων, είστε τυχεροί, γιατί το σέλινο μπορεί να καταψυχθεί και έπειτα να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο σε σούπες, πιάτα κατσαρόλας και ζωμούς, καθώς και σε χυμούς και smoothies.

Πρώτα πλύντε και τεμαχίστε
Είναι καλύτερο να πλύνετε το σέλινο προτού το καταψύξετε, χωρίζοντας τα κοτσάνια και ξεπλένοντάς τα καλά. Στη συνέχεια, ψιλοκόψτε το σέλινο, στο μέγεθος που θα το χρειαστείτε. Το σέλινο που είναι κατεψυγμένο δεν είναι τόσο τραγανό και εύκολο στο κόψιμο, όπως είναι το φρέσκο, οπότε το να το κόψετε προκαταβολικά θα σας γλιτώσει από προβλήματα αργότερα.

Μπλανσάρετε για καλύτερα αποτελέσματα
Το σέλινο μπορεί να καταψυχθεί χωρίς να μπλανσαριστεί αλλά αυτό το εύκολο, έξτρα βήμα βοηθά να διατηρηθεί το χρώμα, η γεύση και η υφή του λαχανικού. Το μπλανσάρισμα, επίσης, δίνει στο σέλινο περισσότερη αντοχή, οπότε μπορεί να καταψυχθεί για έως έναν χρόνο. Αντίθετα, το σέλερι που δεν έχει μπλανσαριστεί μπορεί να καταψυχθεί για περίπου 2 μήνες. Για το μπλανσάρισμα, θα χρειαστείτε μία κατσαρόλα νερό που βράζει και ένα μπολ γεμάτο παγωμένο νερό. Μπλανσάρετε το σέλινο στο νερό που βράζει για περίπου 3 λεπτά, έπειτα βυθίστε το στο παγωμένο νερό, στραγγίξτε και αφήστε να στεγνώσει τελείως.

Πώς να καταψύξετε το σέλινο
Για να αποφύγετε να παγώσουν τα κομμάτια του σέλινου μεταξύ τους απλώστε τα κοτσάνια του σε χαρτί ψησίματος, αφαιρέστε τον αέρα, σφραγίστε, βάλτε ετικέτα και αφήστε να παγώσει. Αυτή η διαδικασία δύο βημάτων διευκολύνει το να βγάλουμε ακριβώς την ποσότητα του σέλινου που χρειαζόμαστε, από το να ξεπαγώνουμε μια ολόκληρη σακούλα.

Πώς να ξεπαγώσετε και να χρησιμοποιήσετε σέλινο που έχει καταψυχθεί
Δεν χρειάζεται να ξεπαγώσετε το σέλινο πριν το χρησιμοποιήσετε. Απλώς προσθέστε το στην όποια παρασκευή το χρειάζεστε κατευθείαν από την κατάψυξη. Το σέλινο περιλαμβάνει πολύ νερό, και γι’ αυτό είναι τόσο τραγανό και ενυδατικό. Δυστυχώς, το σέλινο χάνει αυτή την τραγανότητα όταν καταψύχεται, γι’ αυτό το κατεψυγμένο σέλινο είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται σε σούπες, γεμίσεις, πιάτα κατσαρόλας και ζωμούς, ακόμα και χυμούς, όπου είναι σημαντικότερη η γεύση από την υφή. Αντίθετα, στις σαλάτες καλό είναι να χρησιμοποιείται φρέσκο, γιατί το θέλουμε τραγανό.