Ο απορροφητήρας αποτελεί σύμμαχό μας στη μαγειρική. Και μπορεί το καθάρισμά του του να είναι μία ιδιαίτερα άχαρη διαδικασία, αλλά είναι σίγουρα απαραίτητη. Σας δίνουμε, λοιπόν, μερικά tips καθαριότητας, που θα φέρουν σίγουρο αποτέλεσμα για να έχετε έναν πεντακάθαρο απορροφητήρα.

Αρχικά κλείστε τον γενικό διακόπτη του ρεύματος για να αφαιρέσετε το προστατευτικό πλέγμα και έπειτα αφαιρέστε το φίλτρο του απορροφητήρα. Αν το φίλτρο είναι από άνθρακα ή υαλοβάμβακα, φροντίστε να τα αντικαθιστάτε κάθε 4 και 2 μήνες αντίστοιχα, ανάλογα πάντα με τη χρήση που κάνετε. Σε περίπτωση που το φίλτρο του απορροφητήρα σας είναι μεταλλικό, δεν έχετε παρά να γεμίσετε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό. Λίγο πριν βράσει, ρίξτε στο νερό 1/2 φλ. μαγειρική σόδα σιγά-σιγά γιατί η σόδα θα κάνει το νερό να αφρίσει απότομα. Στη συνέχεια, με την κατσαρόλα ακόμα πάνω στο αναμμένο μάτι, βουτήξτε το μισό φίλτρο μέσα στο νερό και αφήστε το για λίγη ώρα εκεί μέχρι να δείτε τα λίπη να διαλύονται και να «έρχονται» στην επιφάνεια του νερού.

Έπειτα, αναποδογυρίστε το φίλτρο του απορροφητήρα και επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με την άλλη πλευρά του. Προσοχή! Επειδή το φίλτρο θα καίει, μην ξεχάσετε να το κρατάτε με γάντι κουζίνας ή με πετσέτα. Όταν ολοκληρώσετε τη διαδικασία, αφήστε το φίλτρο όρθιο να στεγνώσει προτού το τοποθετήσετε πίσω στη θέση του. Σε περίπτωση που τα φίλτρα σας δεν καθάρισαν τελείως επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία με καθαρό νερό χωρίς μαγειρική σόδα.

Τέλος, να αναφέρουμε πως επειδή στο εξωτερικό μέρος του απορροφητήρα συσσωρεύονται επίσης πολλά λίπη, μπορείτε να τα καθαρίσετε με ένα πανάκι μικροϊνών, νερό και λίγο απορρυπαντικό πιάτων.