Το πινέλο μαγειρικής είναι ένα εργαλείο κουζίνας που χρησιμοποιούμε τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές συνταγές και χρησιμεύει στο να απλώνει λιπαρά υλικά στα σκεύη και τις παρασκευές μας. Πώς θα απλώσουμε το λάδι και το βούτυρο στο ταψί μας; ‘Η το αυγό πάνω στις παρασκευές ζαχαροπλαστικής, πχ τα τσουρέκια ή τις τάρτες μας; Μα φυσικά με το πινέλο. Ωστόσο, πώς καθαρίζει μετά από τα τόσο λιπαρά υλικά;
Σας βρήκαμε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο ώστε να μη μείνει ίχνος λιπαρότητας στο σημαντικό αυτό εργαλείο κουζίνας και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια στην επόμενη συνταγή σας, αλμυρή ή γλυκιά.

Τι θα χρειαστείτε:
– 1 μεσαίο γυάλινο μπολ (όπου να μπορεί να βυθιστεί το σκεύος)
– Απορρυπαντικό πιάτων
– Χοντρό αλάτι
Πετσέτα κουζίνας
– 1 μικρή γυάλινη καράφα

Διαδικασία
Σε πρώτη φάση ανοίγουμε τη βρύση και βάζετε από κάτω το πινέλο, ώστε να τρέξει πάνω του άφθονο νερό και να καθαρίσει από τα χοντρά κομμάτια τροφής που έχουν κατακάτσει σε διάφορα σημεία του.
Στη συνέχεια, βυθίζουμε το πινέλο μέσα στο μπολ, το οποίο έχουμε γεμίσει ζεστό νερό και έχουμε προσθέσει απορρυπαντικό πιάτων. Αφού το αφήσουμε μέσα για 1-2 λεπτά, στη συνέχεια το κουνάμε γύρω γύρω ώστε οι τρίχες του να φτάνουν στις άκρες του μπολ, να εισχωρήσει το σαπούνι σε όλο τους το μήκος και να καθαρίσουν σε βάθος.
Αδειάζουμε το νερό από το μπολ και ξεβγάζουμε με άφθονο νερό, ώστε να ξεπλυθεί εντελώς το σαπούνι από τις τρίχες του πινέλου. Με ένα σφουγγάρι, σαπουνίζουμε τη βάση του πινέλου και ξεβγάζουμε πάλι πολύ καλά.
Αφήνουμε για λίγο το πινέλο μας να στεγνώσει σε όλα του τα σημεία.
Αφού στεγνώσει αρκετά, τοποθετούμε το πινέλο μέσα σε μια μικρή κανάτα. Ρίχνουμε χοντρό αλάτι, τόσο ώστε να καλύψει τις τρίχες του. Το αλάτι θα πάρει την υγρασία. Το αφήνουμε μέσα στο αλάτι όλη τη νύχτα, ώστε την επόμενη φορά που θα το χρησιμοποιήσουμε να μην έχει κρατήσει καθόλου υγρασία.
Αν παρατηρήσετε ότι το πινέλο έχει αρχίσει να μυρίζει άσχημα ή να ξεφτίζουν οι τρίχες του, τότε είναι ώρα να το αντικαταστήσετε.’

Δείτε επίσης:
Οργάνωση κουζίνας: Οι 5 ζώνες εργασίας και πώς να τις κάνετε πιο λειτουργικές

5 βασικές συμβουλές για να γίνετε expert στο λιώσιμο της σοκολάτας

Κάν’ το όπως οι σεφ! 8 συμβουλές από ειδικούς για το μαγείρεμα στο σπίτι

 

Το άρθρο της εβδομάδας