Το λευκό ψωμί είναι γευστικό. Υγιεινό πολύ δεν είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς αλλά είναι νόστιμο και μας αρέσει να το καταναλώνουμε πού και πού στο πρωινό μας είτε σε σνακ. Κι όμως, έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα: Θρυμματίζεται είτε όταν πάμε να το αλείψουμε με κάτι υγρό (μαρμελάδα, πραλίνα, ταχίνι…) είτε όταν θέλουμε να το κόψουμε για να το σερβίρουμε. Υπάρχει τρόπος να το σώσουμε ή είμαστε καταδικασμένοι να το καταναλώνουμε… διαλυμένο;

Παρακάτω σας έχουμε χρήσιμες συμβουλές των σεφ για να σερβίρετε τα τοστ και τις μπρουσκέτες σας άθικτες!

Το μυστικό βρίσκεται στα κατάλληλα εργαλεία
Τα σωστά εργαλεία στην κουζίνα είναι απαραίτητα για να βγουν σωστά οι συνταγές μας. Τι χρειάζεστε για το μαλακό λευκό ψωμί; Το κατάλληλο μαχαίρι και το κατάλληλο εργαλείο για το άλειμμα. Το μαχαίρι που πρέπει να υπάρχει σε κάθε νοικοκυριό είναι το μαχαίρι των σεφ, που βλέπουμε ενίοτε στα ριάλιτι μαγειρικής. Αν δεν έχετε, είναι καιρός να εξοπλίσετε την κουζίνα σας. Αποτελεί μια επένδυση που θα σας χρησιμεύσει σε όλες σας τις παρασκευές. Πέρα από το μαχαίρι, όταν χρειάζεται να αλεψετε κάτι στο ψωμί σας, τότε ο ιδανικός τρόπος για να μη διαλυθεί είναι με μια μαρίζ.

Πρέπει το ψημένο σάντουιτς να έχει κρυώσει για να κοπεί
αν αποφασισετε να ψήσετε το ψωμί σας, περιμέντε να κρυώσει λίγο προτού ξεκινήσετε να το κόβετε. Αν το κόψετε πολύ νωρίς, μπορεί να διαλυθεί και να αποκτήσει και μια υφή λίγο πιο… σφογγώδη.

Αφήστε το μαχαίρι να σας… καθοδηγήσει
Δεν χρειάζεται πολύ κόπο όταν διαθέτετε τα κατάλληλα εργαλεία. Το σωστό μαχαίρι μπορεί να κόψει πολύ αποτελεσματικά το ψωμί χωρίς να κάνετε καμία περιττή ή πολύπλοκη κίνηση. Κινείτε το μαχαίρι αργά και αποφασιστικά προς τα κάτω με κάθετες κινήσεις και αφήνουμε το μαχαίρι να κάνει τη δουλειά του.

Αλείμματα σε θερμοκρασία δωματίου
Κάτι που σίγουρα μπορεί να θριμματίσει το ψωμί σας είναι τα αλείμματα ή οι σος που χρησιμοποιείτε. Το μυστικό είναι η σωστή θερμοκρασία. ό,τι αλείφουμε στο ψωμί πρέπει να μην είναι ούτε πολύ κρύο ούτε πολύ ζεστό. Η θερμοκρασία δωματίου είναι το ιδανικό για να μη διαλυθεί το ψωμί καθώς απλώνουμε πάνω του μαρμελάδα, πραλίνα, μουστάρδα, μαγιονέζα κλπ. Όταν συντηρείτε κάποια προϊόντα στο ψυγείο (πχ βούτυρο – σπιτικές μαρμελάδες- συσκευασμένες σος), πρέπει να τα βγάζετε τουλάχιστον μισή ώρα προτού τα εντάξετε στο σάντουίτς σας ή αλλιώς να τα ζεσταίνετε λίγο, ώστε να μην μπουν κρύα πάνω στο ψωμί σας.

Τα μυστικά για πιο πετυχημένα σάντουιτς

Το κατάλληλο ψωμί
Η επιλογή του ψωμιού είναι σημαντική σε ένα σάντουιτς. Το μπριος που είναι πιο γλυκό και πιο νόστιμο αλλά και πιο θερμιδογόνο είναι και λιγότερο ανθεκτικό όταν προσθέσουμε πολλά υλικά μπορεί να «ποτίσει» και να αποκτήσει εύκολα σπογγώδη υφή. Για σάντουιτς ιδανικές είναι οι μπαγκέτες, τα πανίνι ή τα μακρόστενα ψωμάκια για χοτ ντογκ που βρίσκουμε παντού στο εμπόριο.

Προσοχή στη χρήση των υγρών στοιχείων
Όταν είναι να προσθέσετε υγρά στοιχεία στην παρασκευή σας, όπως διάφορες σος, πρέπει να έχετε το νου σας να προστατεύσετε το ψωμί σας με πιο στέρεα και σταθερά στοιχεία, όπως αλλαντικά, μπιφτέκια… Το υγρό στοιχείο, μπαίνει στη μέση του σάντουιτς για να μην ποτίσει το ψωμί.

Άμεση κατανάλωση- σωστή συντήρηση
Για να είναι φρέσκο το σάντουιτς, να έχει όλα τα αρώματά του και το ψωμί να είναι στη σωστή υφή, τότε πρέπει να το καταναλώνετε άμεσα. Αν έχετε τραπέζι και σερβίρετε σαντουιτσάκια, τα φτιάχνετε λίγο πριν τα σερβίρετε. Οι ειδικοί λένε ότι αν θέλετε να πάρετε στη δουλειά σας σάντουιτς με διάφορα υλικά, το ιδανικό είναι να τα πάρετε ξεχωριστά σε ένα ταπεράκι και να τα… ενώσετε τελευταία στιγμή.

Δείτε επίσης:
Σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα γίνεται; Κι όμως, γίνεται!

Πώς διατηρείται το ψωμί; Οι ειδικοί απαντούν

TikTok viral: Φτιάχνουμε σάντουιτς χωρίς… ψωμί!