Οι Γάλλοι δεν φημίζονται μόνο για τα κρουασάν και τις μπαγκέτες τους. Παρά την αγάπη τους στο βούτυρο και την κρέμα γάλακτος, αγαπούν πολύ τα λαχανικά και μάλιστα τα βάζουν πολύ συχνά στις συνταγές τους, αναδεικνύοντάς τα με τον καλύτερο τρόπο.

Παρακάτω, μερικές συμβουλές που δανειζόμαστε από τους Γάλλους για να βγάλουμε τη σαλάτα από την περιοχή των συνοδευτικών και να την κάνουμε κυρίως πιάτο.

Το μυστικό βρίσκεται στη σύνθεση
Λίγοι ξέρουν να συνθέτουν μια σαλάτα όπως οι Γάλλοι. Και ο όρος «συνθέτουν» είναι πράγματι ο κατάλληλος όρος εδώ: η salade composée. Τι σημαίνει αυτό; Δεν παίρνουν απλώς τα υλικά, τα ρίχνουν ατάκτως σε ένα πιάτο και από πάνω βάζουν το dressing. Αντιθέτως με μια προσεκτική σύνθεση υλικών και την κατάλληλη σος, η σαλάτα αποτελεί το κατάλληλο γεύμα για όλες τις εποχές. Τι να κάνετε; Αντί να την αδειάζετε σε ένα μεγάλο μπολ, κάθε συστατικό τοποθετείται όμορφα το ένα δίπλα στο άλλο. Το πιάτο ολοκληρώνεται με το σωστό dressing. Λίγη τάξη στο σερβίρισμα δίνει στο αποτέλεσμα τη γαλλική… κομψότητα που του αρμόζει.

Σκεφτείτε «έξω από το κουτί»
Τα ίδια και τα ίδια καταντούν σαφώς βαρετά. Αν τρώτε λάχανο τον χειμώνα και χωριάτικη το καλοκαίρι, τότε η φαντασία σας είναι φτωχή. Δεν λέμε να μην τρώτε τα αγαπημένα σας λαχανικά. Αλλά μπορείτε να τα δοκιμάσετε και με άλλους συνδυασμούς, ώστε να πάτε τη σαλάτα σε ένα άλλο επίπεδο. Βάλτε νέα λαχανικά στο τραπέζι και παίξτε με τα φρέσκα μυρωδικά, για να αναδείξετε τις γεύσεις σας. Εννοείται ότι μπορείτε να βάλετε τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς στο παιχνίδι και να «παίξετε» με τις οξύτητες.

Ένα αυγό ταιριάζει σχεδόν παντού
Στις κλασικές γαλλικές σαλάτες, ένα αυγό ποσέ κάνει τη γευστική διαφορά ειδικά όταν ο κρόκος αναμιχθεί με το ντρέσινγκ (κατά προτίμηση μια απλή βινεγκρέτ με Dijon) για να καλύψει τα λαχανικά σας.

Κάντε τα λαχανικά με τον γαλλικό τρόπο
Τι αγαπάμε στην κλασική Niçoise; Κυρίως την τραγανή, δροσερή γεύση από τα φρέσκα γαλλικά φασολάκια – ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν και οι πολύ παραδοσιακοί Γάλλοι επιμένουν ότι τα λαχανικά στη συγκεκριμένη σαλάτα πρέπει να είναι ωμά, πιο μοντέρνες εκδοχές συνιστούν μπλανσάρισμα προτού τα αλατοπιπερώσετε, τους προσθέσετε τη βινεγκρέτ και στη συνέχεια τα τοποθετήσετε στο πιάτο.

Μην παραλείψετε ούτε την γαλλική πατατοσαλάτα: Οι φέτες πατάτας περιχύνονται με κρασί ή βερμούτ όσο είναι ακόμα ζεστές, ώστε να απορροφήσουν τη γεύση.

Μη φοβηθείτε το λίπος.
Ο όρος «χορταστική σαλάτα» φαντάζει οξύμωρος αν δεν έχετε δοκιμάσει τη Lyonnaise, μια χωριάτικη, επαρχιακή σαλάτα που χρησιμοποιεί λαρντόν για να προσθέσει μια λιπαρή, ζουμερή, αλμυρή τραγανή γεύση πάνω σε πικρά χόρτα. Δεν έχετε λαρντόν; Το κανονικό μπέικον σε λωρίδες, η πανσέτα ή το παστό ζαμπόν θα λειτουργήσουν μια χαρά. Και σε αντίθεση με το τεμαχισμένο κοτόπουλο ή τον τόνο, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε μεγάλες ποσότητες. Ορισμένες παρασκευές χρησιμοποιούν ακόμη και το λιωμένο χοιρινό λίπος στην ίδια τη σάλτσα.

Δοκιμάστε μια ζεστή σος
Μερικές φορές, υπάρχει κάτι πολύ πιο ικανοποιητικό και χορταστικό σε ένα ζεστό γεύμα. Οι σαλάτες γίνονται αμέσως πιο βραδινές με μια ελαφρώς ζεστή σάλτσα από λιωμένο λίπος, ξύδι, ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και λίγη μουστάρδα Dijon, που τσιγαρίζονται μαζί σε χαμηλή φωτιά στο τηγάνι.

Επιλέξτε γαλλικό τυρί.
Πολύ συχνά, το βασικό τυρί της σαλάτας μας εναλλάσσεται μεταξύ παρμεζάνας, γραβιέρας και φέτας – όλα τους είναι νόστιμα φυσικά. Αλλά το funky, το ωριμασμένο σε σπηλιές ροκφόρ ή το ήπιο Emmenthal μπορεί να δώσει το κάτι… άλλο στις σαλάτες μας.

Δείτε επίσης:
Αυτή η σαλάτα με σπανάκι, μανταρίνια και παρμεζάνα είναι το τέλειο γεύμα!

Η αγαπημένη μας πατατοσαλάτα σε 4 εκδοχές

Πώς να φτιάξεις τη σαλάτα που θα θέλεις να τρως κάθε μέρα