Τα σταφύλια βρίσκονται για λίγο ακόμα στην καθημερινότητά μας. Είναι ένα νόστιμο αλλά και υγιεινό φρούτο -με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη βέβαια- που καταναλώνεται και σκέτο αλλά μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε πολλές συνταγές, γλυκές και αλμυρές.

Ωστόσο, ως φρούτα είναι αρκετά ευπαθή. Για να μπορέσουμε να τα απολαμβάνουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ας δούμε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε. Ποιο είναι το πιο συχνό λάθος που κάνουμε όλοι; Μόλις αγοράζουμε σταφύλια, τα βάζουμε αμέσως στο ψυγείο μέσα στη σακούλα όπου τα αγοράσαμε. Αυτή η βιαστική κίνηση μπορεί να μειώσει κατά πολύ τη διάρκεια ζωής του αγαπημένου αυτού φρούτου. Τα σταφύλια είναι πολύ ευαίσθητα στην υγρασία και γι’ αυτό πρέπει να τα αποθηκεύσουμε με έναν τρόπο που θα τα προ φυλάσσουμε από αυτήν.
Για να το καταφέρουμε αυτό, προτού βάλουμε τα σταφύλια στο ψυγείο, είναι προτιμότερο να τα τυλίξουμε σε χαρτί κουζίνας που απορροφά την υγρασία. Και φυσικά το φυλάσσουμε μακριά από τα φρούτα που παράγουν μεγάλες ποσότητες αιθυλενίου, όπως τα ακτινίδια, οι ντομάτες, οι μπανάνες.
Έτσι τα σταφύλια μπορούν να διατηρηθούν κάποιες μέρες στο ψυγείο-όχι πολλές βέβαια. Μην ξεχνάμε να τα βγάλουμε από το ψυγείο 1 ώρα προτού τα καταναλώσουμε.

Να πλύνουμε τα σταφύλια προτού τα φυλάξουμε;
Όπως και οι πιπεριές, έτσι και τα σταφύλια είναι προτιμότερο να μην τα πλένουμε προτού τα φυλάξουμε καθώς μειώνουμε τη διάρκεια ζωής τους. Το ιδανικό είναι να τα πλύνουμε τη στιγμή που θέλουμε να τα καταναλώσουμε ή να τα προσθέσουμε σε συνταγές μας.

Μπορούμε να τα συντηρήσουμε στην κατάψυξη;
Αν έχουμε περίσσευμα από σταφύλια και θέλουμε να τα συντηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε αργότερα σε αλμυρές ή γλυκές παρασκευές, τότε μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη. Για να το πετύχουμε αυτό, αφαιρούμε τις ρόγες από τα τσαμπιά τους, τις πλένουμε καλά και τις στραγγίζουμε πολύ καλά σε απορροφητικό χαρτί. Για να μην κολλήσουν μεταξύ τους, η διαδικασία της ψύξης τους γίνεται σε δυο δόσεις. Τα βάζουμε πρώτα για 5-6 ώρες απλωτά σε ένα πιάτο ή δίσκο όπου έχουμε απλώσει λαδόκολλα. Στη συνέχεια, τα βγάζουμε από την κατάψυξη και τα ρίχνουμε σε ένα σκεύος (γυάλινο κατά προτίμηση) με αεροστεγές κλείσιμο. Έτσι μπορούμε να χρησιμοποιούμε κάθε φορά την ποσότητα που θέλουμε.