Είναι γνωστό και οι διατροφολόγοι το βροντοφωνάζουν ότι δεν είναι σημαντικό μόνο το τι τρώμε αλλά και πώς το τρώμε. Από τους συνδυασμούς και τον τρόπο προετοιμασίας μέχρι το πιο σημαντικό, που είναι το μαγείρεμα.

Θα εστιάσουμε στο κομμάτι του μαγειρέματος -στο οποίο γίνονται και τα περισσότερα λάθη- επισημαίνοντας μόνο ότι κάθε τύπου λαχανικά είναι σημαντικό να μην παραμένουν κομμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί έτσι χάνουν τη φρεσκάδα τους. Όσο πιο γρήγορα μπουν στην κατσαρόλα, τον ατμομάγειρα, κ.λ.π, τόσο καλύτερα.

Η καλύτερη εναλλακτική αν θέλετε να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά στα λαχανικά σας είναι να τα μαγειρέψετε στον ατμό ή αν δεν έχετε τα εξαρτήματα ή τη συσκευή για να το κάνετε, τα βράζετε αλλά με το σωστό τρόπο. Αν τα ξεχάσετε στην κατσαρόλα -εκτός του ότι θα λιώσουν και θα βάλετε στο πιάτο σας κάτι που πολύ εύκολα γίνεται πουρές- θα χάσουν τις περισσότερες βιταμίνες τους. Σημαντικό ατού του μαγειρέματος στον ατμό είναι ότι τα τρόφιμα διατηρούν το χρώμα, τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά τους. Όσον αφορά τα λαχανικά, ο ατμός συμβάλλει στη διατήρηση των βιταμινών του συμπλέγματος B, της βιταμίνης C και των ιχνοστοιχείων. Επίσης όσο λιγότερο διαρκεί το μαγείρεμα στον ατμό και τα λαχανικά παραμένουν τραγανά τόσο περισσότερο διατηρούν και τις αδιάλυτες φυτικές ίνες που διευκολύνουν τη λειτουργία του εντέρου.

Ο βρασμός, όπως διαβάζουμε και στο ygeiamou.gr, ενδείκνυται για την προετοιμασία ενός ζωμού ή μιας σούπας επειδή οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες των λαχανικών ή των άλλων τροφίμων (κρέατος, ψαριού) μεταφέρονται στο νερό. Στην περίπτωση αυτή βάζετε εξαρχής το τρόφιμο στην κατσαρόλα με το νερό και ανάβετε το μάτι. Εάν όμως θέλετε να βράσετε τα λαχανικά έτσι ώστε να «κρατήσουν» τις βιταμίνες τους τότε η σύσταση των ειδικών είναι να τα ρίξετε σε νερό που κοχλάζει και να τα αφήσετε όσο το δυνατό λιγότερο – όχι πάνω από 10 λεπτά. Επίσης μετά το βρασμό αφαιρείτε τα λαχανικά από την κατσαρόλα, επειδή, αν τα αφήσετε εντός, οι απώλειες θρεπτικών συστατικών συνεχίζονται. Ένα κριτήριο για το αν έχουν χαθεί πολύτιμες βιταμίνες κατά τον βρασμό είναι το χρώμα των λαχανικών. Όσο πιο έντονο και λαμπερό τόσο λιγότερες οι απώλειες.

Διαβάστε επίσης

3 εύκολοι τρόποι για να αυξήσεις τα λαχανικά στη διατροφή σου

Φρούτα και λαχανικά ασπίδα κατά του εμφράγματος και του εγκεφαλικού

Φρούτα και λαχανικά της εποχής