Αυτός ο καφές με καταγωγή από την Ιταλία συνδυάζει εσπρέσο και αλκοόλ. Οι περισσότεροι Ιταλοί baristi ετοιμάζουν ένα caffè corretto προσθέτοντας απλώς μερικές σταγόνες από ένα ποτό σε ένα σφηνάκι εσπρέσο. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις το ποτό σερβίρεται σε σφηνάκι μαζί με τον καφέ επιτρέποντας στον πελάτη να ρίξει την ποσότητα που επιθυμεί.

Ειδικότερα, ο espresso corretto, ο «διορθωμένος» καφές  δεν είναι παρά ένας εσπρέσο στον οποίο έχει προστεθεί αλκοόλ – αυτή είναι και η «διόρθωση» που μαρτυρά και το όνομά του. O συγκεκριμένος καφές είναι δημοφιλής επιλογή για το κλείσιμο του γεύματος ή του δείπνου, καθώς συνδυάζει τις χωνευτικές ιδιότητες του εσπρέσο με μια μικρή δόση αλκοόλ.

Αν και ο espresso coretto είναι ξεκάθαρα ιταλικό προϊόν υπάρχουν και σε άλλες χώρες, όπως ο Café com Cheirinho στην Πορτογαλία, ο σκανδιναβικός Karsk και ο αγαπημένος των Ισπανών Carajillo.

Υλικά:
20-25 ml εσπρέσο
15-20 ml οινοπνευματώδη ποτά (γκράπα, σαμπούκα, κονιάκ, ρούμι)

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τον εσπρέσο σε ένα μικρό φλιτζάνι. Βάζουμε το αγαπημένο μας απόσταγμα και σερβίρουμε.