Τα κολοκυθάκια είναι ένα λαχανικό της εποχής που πρωταγωνιστεί σε πολλά αγαπημένα καλοκαιρινά πιάτα, όπως πχ το μπριάμ ή τα γεμιστά. Κάποιοι μάλιστα τα χρησιμοποιούν και στον μουσακά! Τα κολοκυθάκια είναι αγαπημένο ορεκτικό στις καλοκαιρινές ταβέρνες στα νησιά (στην τηγανητή τους εκδοχή). Φυσικά, μπορούμε απλώς να τα βράσουμε και να συνοδεύσουμε ψάρια και κρεατικά.

Πώς θα καταλάβουμε όμως ότι είναι φρέσκα, ότι δεν έχουν χαλάσει και πόσον καιρό συντηρούνται στο ψυγείο μας;

Πώς θα καταλάβουμε ότι έχουν αρχίσει να αλλοιώνονται;
Δεν είναι πολύ δύσκολο, καθώς χάνουν την σφιγηλότητά τους, ενώ σε μερικά σημεία φαίνονται σαν φαγωμένα και ξεφλουδίζουν. Μάλιστα μπορεί να έχουν και κάποια μαυρισμένα στίγματα ή και μούχλα. Σε αυτή τη φάση καλό είναι να μην τα καταναλώσετε.

Τα φρέσκα κολοκυθάκια
Τα φρέσκα κολοκυθάκια έχουν μια ελαστικότητα, έντονο χρώμα ενώ δεν έχουν καθόλου μαύρα στίγματα, αλλοιώσεις ή μούχλα… Μάλιστα αν είναι πολύ φρέσκα, μπορεί να τα πετύχετε με τους ανθούς τους. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι καλό να τα μαγειρεύσετε φρέσκα για να επωφεληθείτε από όλα τους τα θρεπτικά συστατικά. Μάλιστα, μπορείτε να μαγειρεύσετε και με διάφορους τρόπους τους κολοκυθανθούς, οι οποίοι είναι πεντανόστιμοι!

Πώς συντηρούμε τα κολοκυθάκια
Εκτός ψυγείου μπορούν να μείνουν για 2-3 μέρες αν και με αυτήν τη ζέστη δεν θα ήταν πολύ φρόνιμο. Μέσα στο ψυγείο συντηρούνται μέχρι και μια εβδομάδα. Μετά αρχίζουν να αλλοιώνονται και πρέπει να τσεκάρετε κατά πόσο είναι κατάλληλα για κατανάλωση. Αν έχετε περίσσευμα από κολοκυθάκια, μπορείτε να τα συντηρήσετε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 3 μήνες.