Είναι ένα από τα μαγειρικά σκεύη που θέλουν προσοχή. Να μην χαρακτεί ή το γρατσουνίσουμε κατά λάθος, να μην αλλιώσουμε το σμάλτο και το τεφλόν του, να μη γεμίσει καμένα λίπη. Η πραγματικότητα, όμως, ίσως να είναι λίγο διαφορετική. Γιατί όσο και να προσέχουμε, όλο και κάποια λίπη από το φαγητό που μαγειρεύουμε θα κολλήσει στο τηγάνι. Και τώρα; Τι πρέπει να κάνουμε για να μην το χαλάσουμε και αναγκαστούμε να αγοράσουμε καινούριο; Για να δούμε…

Υπάρχει τρόπος να μην γεμίσει το τηγάνι με καμένα λίπη;
Αν και κανένας δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει ότι έστω ένα υπόλειμμα λίπους δεν θα παραμείνει κολλημένο στο τηγάνι, υπάρχουν μερικοί τρόποι να προλάβουμε κάπως το ενοχλητικό αυτό φαινόμενο. Αρχικά, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε βούτυρο ή κάποια άλλη λιπαρή ουσία, όπως παραδείγματος χάρη, μαργαρίνη ή ελαιόλαδο και αφήστε την να κάψει για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Ο πάτος του τηγανιού θα γίνει πιο λείος και όσο πιο λείος είναι τόσο πιο δύσκολα θα κολλήσουν τα συστατικά στην επιφάνεια. Δοκιμάστε, επίσης, να ανακατεύετε συχνά τα υλικά σας με μία ξύλινη κουτάλα, η οποία και τον πάτο δεν χαράζει και τα υλικά δεν αφήνει να προσκολληθούν.

Και αν κολλήσουν, τι κάνουμε;
Επειδή, όμως, όπως είπαμε το να μην μείνουν καμένα λίπη στην επιφάνεια του τηγανιού δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση, συγκεντρώσαμε μερικές συμβουλές προς διευκόλυνση σας!

– Γεμίζουμε το τηγάνι, όσο πιο άμεσα μπορούμε, με ζεστό νερό και διαλύουμε εντός μερικές σταγόνες από το υγρό πιάτων. Οσο ο πάτος είναι ακόμα ζεστός, μπορούμε να κάνουμε τη διαδικασία ανάποδα και να εστιάσουμε το υγρό πιάτων στα σημεία που θεωρούμε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο το λίπος να καεί και να κολλήσει.

– Μεταφέρουμε το τηγάνι ξανά στο μάτι και το αφήνουμε, έχοντας σβήσει τη φωτιά, για περίπου 10 λεπτά. Η θερμότητα που υπάρχει ακόμα δρα συνδυαστικά με το διάλυμα καθαριότητας και τα καμένα λίπη εξαφανίζονται με την πρώτη βουρτσιά.

– Μία ακόμα πρακτική εναλλακτική αποτελεί η μαγειρική σόδα. Δεν θα χρειαστείτε μεγάλη ποσότητα. Ένα κουταλάκι του γλυκού με καυτό νερό αρκεί. Για γίνει, όμως, επιτυχημένα απαιτεί υπομονή. 12 ώρες στην άκρη και μετά ένα απαλό καθάρισμα με σφουγγάρι είναι υπεραρκετό.

– Προτιμήστε αντί για σφουγγαράκι να χρησιμοποιήσετε μία ξύλινη κουτάλα. Αποφύγετε το μεταλλικό, γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να καταστραφεί ο πάτος του τηγανιού και να χαρακτεί.