Το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι είναι ομολογουμένως μια άχαρη διαδικασία. Συγκεντρώσαμε λοιπόν μερικά απλά και χρήσιμα tips για να συντομεύσετε το χρόνο που περνάτε πάνω από το νεροχύτη της κουζίνας.

Αγοράστε καλύτερο απορρυπαντικό
Το απορρυπαντικό πιάτων είναι η βάση για το σωστό πλύσιμό τους. Προτείνουμε να επιλέξετε ένα ελάχιστα πιο ακριβό αλλά συμπυκνωμένο που θα κάνει καλύτερη δουλειά παρά ένα πιο οικονομικό που και γρήγορα θα τελειώσει, και περισσότερο νερό θα ξοδέψετε και δεν θα καθαρίσει σωστά τα πιάτα και σκεύη σας.

Πλένετε με ζεστό νερό
Όσο πιο ζεστό είναι το νερό, τόσο πιο γρήγορα θα διαλυθούν τα υπολείμματα τροφών, αρκετά από τα οποία είναι αρκετά δύσκολο να αφαιρεθούν με ένα απλό τρίψιμο, πόσο μάλλον με κρύο νερό.

Φοράτε γάντια
Για να χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό προστατεύοντας παράλληλα και τα χέρια σας συνιστούμε να χρησιμοποιείτε γάντια. Βασικό.

Χρησιμοποιείτε κρύο νερό τη σωστή στιγμή
Ενώ το ζεστό νερό μπορεί να είναι το μυστικό σας «όπλο» για τα υπολείμματα φαγητού που έχουν καεί ή ξεραθεί, το πιο αποτελεσματικό κόλπο για το σωστό πλύσιμο πιάτων είναι να γνωρίζετε πότε να χρησιμοποιήσετε κρύο νερό. Αν τα πιάτα σας έχουν υπολείμματα τροφών με άμυλο (όπως οι πατάτες), χρησιμοποιείστε κρύο νερό. Για τις δύσκολες περιπτώσεις, το ζεστό είναι σχεδόν μονόδρομος.

Αλλάζετε το σφουγγάρι πιάτων
Είναι θέμα υγιεινής αλλά και αποτελεσματικότητας. Ένα παλιό σφουγγάρι έχει φθαρεί και δεν καθαρίζει τα σκεύη σας αρκετά καλά κάτι που σημαίνει περισσότερο χρόνο πλυσίματος.

Χρησιμοποιείτε αλάτι για να αφαιρέσετε λίπη
Το αλάτι είναι ένας καλός τρόπος καθαρίσματος από τα λίπη -συνδυαστικά με το απορρυπαντικό- και είναι ήπιο με τα σκεύη σας. Πριν τα σαπουνίσετε δοκιμάστε να τα τρίψετε με λίγο αλάτι και μετά ξεπλύνετέ τα.

Πλένετε πρώτα τα πιο καθαρά σκεύη
Καθαρίζετε πρώτα αυτά που χρειάζονται λιγότερο χρόνο τριψίματος – σαπουνίσματος όπως ποτήρια, πιάτα, μαχαιροπίρουνα και αφήστε τελευταίες κατσαρόλες και τηγάνια που είναι -για να πούμε την αλήθεια μας- ένας μικρός μπελάς. Με αυτόν τον τρόπο δεν λίπη και υπολείμματα από τα πιο βρώμικα σκεύη δεν μεταφέρονται σε αυτά που είναι πιο καθαρά.