Παλιότερα δεν υπήρχαν τόσο προσβάσιμα στην αγορά τα λευκά, τα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα, οπότε οι νοικοκυρές ήξεραν πώς να τα ξεφλουδίζουν, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν μέσα σε γλυκές ή αλμυρές συνταγές.

Αφού πλέον βρίσκουμε στην αγορά παντού λευκά αμύγδαλα, ψημένα ή άψητα, αλατισμένα ή μη (γιατί είναι και τέλεια σκέτα, ως σνακ), θα λέγαμε ότι η συζήτηση τελειώνει εδώ!
Ωστόσο, αν στο σπίτι σας έχετε μόνο αμύγδαλα με τη φλούδα σας και αποφασίσετε τελευταία στιγμή ότι θέλετε να φτιάξετε μια συνταγή που απαιτεί λευκά, τι κάνετε;
– Δεν τα ξεφλουδίζετε, ρισκάροντας σε γεύση και υφή
– Τα ξεφλουδίζετε, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές

Στην κατσαρόλα
Ρίχνουμε τα αμύγδαλα σε ένα κατσαρολάκι και στη συνέχεια βάζουμε νερό, έως ότου να τα καλύψει εντελώς. Βάζουμε το κατσαρολάκι στο μάτι, το ανάβουμε και μόλις το νερό αρχίζει να κοχλάζει, το αποσύρουμε από τη φωτιά. Κάποια κελύφη μπορεί να έχουν ήδη αφαιρεθεί, χωρίς να χρειαστεί να επέμβουμε. Για τα υπόλοιπα ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία.

Στα επόμενα βήματα, οι απόψεις διίστανται:
Οι πιο παλιές νοικοκυρές λένε ότι πρέπει να τα ξεφλουδίζουμε ζεστά, ριψοκινδυνεύοντας βέβαια να… πάθουμε εγκαύματα. Η χρήση γαντιών κουζίνας σίγουρα θα μας προστατεύσει βέβαι σε κάποιο βαθμό.
Οι πιο νέες τεχνικές, βάζουν στο παιχνίδι τα παγάκια: ρίχνουμε παγάκια σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε και τα αμύγδαλα σε ένα άλλο μπολ, αφού τα σουρώσουμε. Τοποθετούμε το ένα μπολ μέσα στο άλλο, ώστε να παγώσουν εύκολα τα αμύγδαλα και να μπορέσουμε να τα πιάσουμε στα χέρια μας για να τα ξεφλουδίσουμε εύκολα. Πώς τους αφαιρούμε το κέλυφος; Πιέζουμε  τη φλούδα τους με τον αντίχειρα και τον δείκτη έως ότου καταφέρουμε να την αφαιρέσουμε.

Στον φούρνο
Μπορείτε να ξεφλουδίσετε τα αμύγδαλα βάζοντας τα στον φούρνο. Σε προθερμασμένο φούρνο, απλώνουμε τα αμύγδαλα σε λαδόκολλα και τα αφήνουμε να ψηθούν για 5-10 λεπτά και όχι παραπάνω. Εδώ πρέπει να προσέξετε πολύ περισσότερο διότι αν παραψηθούν, δεν θα ξεφλουδίζουν με τίποτα! Αφού τα βγάλουμε από τον φούρνο, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, που περιγράψαμε παραπάνω.

Πού να χρησιμοποιήσετε τα αμύγδαλα
Έχουμε συνηθίσει να τα βλέπουμε κυρίως σε γλυκές παρασκευές ενώ συχνά χρησιμοποιούνται μόνο ως γαρνίρισμα στα γλυκά μας. Κι όμως οι συνταγές στις οποίες τα βρίσκουμε είναι πάρα πολλές. Σας δίνουμε ενδεικτικά μερικές αλμυρές και μερικές γλυκές.

Αλμυρές

Σπαγγέτι με σάλτσα ψητής πιπεριάς Φλωρίνης και αμύγδαλα
Αυτά τα σπαγγέτι της ερευνήτριας της ελληνικής κουζίνας Μαρίας Διακάτου, έχουν την ιδιαίτερη γεύση της πιπεριάς Φλωρίνης και των καβουρδισμένων αμυγδάλων και φτιάχνονται πολύ εύκολα.

Λαχανοσαλάτα με φρούτα και αμύγδαλα
Μια δροσερή σαλάτα που συνδυάζει αρμονικά το λάχανο, με τα φρούτα εποχής, τα ρόδια και τους ξηρούς καρπούς και είναι ιδανική όχι μόνο για καλέσματα αλλά και για το καθημερινό ή το κυριακάτικο τραπέζι μας.

Σαλάτα με κουσκούς, αμύγδαλα και κοτόπουλο
Eύκολη, απλή και τρομερά γευστική. Μέσα σε 20 λεπτά έχεις έτοιμο ένα πλήρες γεύμα!

Σαλάτα με σπανάκι, ρόδι και αμύγδαλα
Μια εύκολη σαλάτα με σπανάκι και ρόδι που πηγαίνει ταμάμ από το γιορτινό τραπέζι μέχρι ένα γρήγορο μεσημεριανό. Και το μάραθο προσθέτει άλλη νοστιμιά.

Γλυκές

Γαλακτομπούρεκο με αμύγδαλα, σουμάδα και άρωμα λεμονιού, από τον Στέλιο Παρλιάρο
Ένα λαχταριστό γαλακτομπούρεκο από τον Στέλιο Παρλιάρο, αρωματικό και πεντανόστιμο!

Κέικ σοκολάτας με αμύγδαλα από το Ποζιτάνο της Ιταλίας
Πρόκειται για μια συνταγή από το Ποζιτάνο, όπου λατρεύουν τα αμύγδαλα και διοργανώνουν και φεστιβάλ για να γιορτάσουν την ετήσια συγκομιδή τους.

Μιλφέιγ με αχλάδια και αμύγδαλα, σερβιρισμένα με σάλτσα σοκολάτας
Ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά, το μιλφέιγ, σε μία εναλλακτική εκδοχή του με αχλάδια και αμύγδαλα, σερβιρισμένα με σάλτσα σοκολάτας.

Γιαουρτοκέικ με λάδι και αμύγδαλα
Η μεζούρα σε αυτήν τη γιαουρτόπιτα είναι ο κεσές του γιαουρτιού. Ταιριάζει άψογα με ένα ζεστό ή και κρύο ρόφημα.