Είτε γιορτάζετε κάποια ιδιαίτερη στιγμή, είτε σκοπεύετε να συνοδεύσετε τη Βασιλόπιτα με μια σαμπάνια ή ένα αφρώδες κρασί, αλλά δεν έχετε σκοπό να το τελειώσετε, εμείς σας έχουμε συμβουλές για να μην σπαταλήσετε ξανά ούτε γουλιά.

Πόσο κρατάει μια σαμπάνια;
Από τη στιγμή που θα ανοίξετε το μπουκάλι σωστά, η σαμπάνια σας έχει μια ημερομηνία λήξης 3 με 5 ημερών. Μετά από αυτό το σημείο, θα γίνει επίπεδη και τα ιδιαίτερα αρώματά της θα εξατμιστούν. Ορισμένα αφρώδη κρασιά, όπως το Prosecco, δεν αντέχουν τόσο όσο τα αφρώδη που γίνονται με την παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας. Γι’ αυτό, αν επιλέξετε Prosecco, καταναλώστε το άμεσα -σίγουρα όχι μετά από 3 μέρες αφού ανοίξετε τον φελλό.

Θέλετε να μάθετε πόσο κρατάει ένα κλειστό μπουκάλι σαμπάνιας; Αν το αποθηκεύσετε σωστά, μπορείτε να υπολογίζετε ότι μπορεί να κρατήσει από 3 έως 7 χρόνια, ανάλογα με το είδος της. Μερικά εξαιρετικά αφρώδη κρασιά μπορεί να συνεχίζουν να βελτιώνονται για ακόμα και μετά από μια δεκαετία.

Μην αποθηκεύετε τη σαμπάνια σας στο ψυγείο. Αφήστε τη σε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος, μέχρι να είστε έτοιμοι να την απολαύσετε. Όταν έρθει η ώρα να την καταναλώσετε, βάλτε τη στο ψυγείο για περίπου 30-45 λεπτά ή βάλτε τη σε μια παγωνιέρα, που θα γεμίσετε κατά το ήμισυ με πάγο και το υπόλοιπο μισό με κρύο νερό.

Πώς θα κρατήσετε τις φυσαλίδες μέσα στη σαμπάνια
Το κόλπο για να διατηρήσετε μια ανοιγμένη σαμπάνια φρέσκια, είναι να την κλείσετε με ένα πώμα για σαμπάνια. Τα ειδικά αυτά πώματα είναι αεροστεγή, οπότε δεν επιτρέπουν στο αέριο να διαφύγει, γι΄ αυτό χρησιμοποιήστε τα αμέσως μόλις τελειώσετε το σερβίρισμα.
Σε περίπτωση που δεν έχετε ένα πώμα σαμπάνιας, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να βάλετε έναν φελλό κανονικού κρασιού στο μπουκάλι, ώστε να κρατήσει μέσα τις φυσαλίδες και έξω το οξυγόνο. Αν ακόμα κι αυτό δεν πετύχει, τυλίξτε το επάνω μέρος του μπουκαλιού με λίγη μεμβράνη και στερεώστε το με ένα λαστιχάκι.

Χαλάει ποτέ η σαμπάνια;
Φυσικά και η σαμπάνια χαλάει. Πώς θα το καταλάβετε; Θα είναι χωρίς φυσαλίδες και τα φρουτώδη αρώματά της θα έχουν ξεθυμάνει και αντικατασταθεί από μυρωδιά ξιδιού. Θα έχει ξινή και γενικά δυσάρεστη γεύση, οπότε δεν κάνει ούτε καν για μαγείρεμα, είναι μόνο για πέταμα.
Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε να σπαταλήσετε μια σαμπάνια είναι απλός: να τη φυλάσσετε για περιπτώσεις που θα έχετε παρέα για να την τελειώσετε, διαφορετικά πάρτε ένα μικρότερο μπουκάλι ή επενδύστε σε ένα πώμα σαμπάνιας.