Σκληρή, συμπαγής, αλλά και βουτυρώδης ή απαλή σαν αφρός. Με πικάντικη γεύση ή μεγάλη οξύτητα. Η αλήθεια είναι πως η φέτα, προιόν ΠΟΠ, έχει πολλά πρόσωπα. Το κάθε ένα από αυτά διαμορφώνεται ανάλογα με τα τοπικά χαρακτηριστικά του τυροκομείου όπου παράγεται. Σε κάθε της μορφή, η φέτα είναι απολαυστική. Και δροσιστική. Και προσδίδει ελληνικό χαρακτήρα στα πιάτα μας. Εκτός από την κλασική της θέση στο κέντρο της χωριάτικης σαλάτας και τη συνοδεία ελαιόλαδου και ρίγανης, η φέτα μπορεί να σερβιριστεί και με τη μορφή σάλτσας.

Πώς φτιάχνουμε σάλτσα φέτας;
Στα καλά νέα της ημέρας, η δημιουργία της συγκεκριμένης σάλτσας απαιτεί ελάχιστα υλικά, λίγο χρόνο και σχεδόν μηδενικές μαγειρικές γνώσεις. Ακολουθεί η συνταγή.

Υλικά
250 γρ. τυρί φέτα, τριμμένη
1/2 φλιτζάνι γιαούρτι
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κουτ. της σούπας σουσάμι
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
Χυμός ενός λεμονιού
1 κουτ. της σούπας άνηθο
1 κουτ. της σούπας ρίγανη
1 κουτ. της σούπας θυμάρι
αλάτι και πιπέρι

Διαδικασία
Σε ένα μίξερ, χτυπάμε αρχικά τη φέτα και το γιαούρτι. Πριν αποκτήσει την τελική υφή, προσθέτουμε σταδιακά τα υπόλοιπα υλικά, αφήνοντας τα μυρωδικά στο τέλος.
Μόλις αποκτήσει απαλή υφή, σταματάμε να χτυπάμε. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε σε ένα μπολάκι.

Με ποια πιάτα ταιριάζει η σάλτσα φέτας;
Η σάλτσα φέτας αναδεικνύεται σε ένα γευστικότατο συνοδευτικό για αρκετά ορεκτικά, αλλά και κυρίως γεύματα. Η απαλή της υφή συναντά την τραγανή όψη του διπλανού πιάτου και μαζί δημιουργούν ένα αποτέλεσμα υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών.

Κολοκυθοκεφτέδες
Οι κολοκυθοκυθοκεφτέδες– ένα κατεξοχήν καλοκαιρινό πιάτο- παντρεύονται μαγικά με λίγη σάλτσα φέτας. Δίπλα τους σε ένα μπολάκι ή ακριβώς πάνω στο τραγανό τους κέλυφος. Το γλυκά μαγειρεμένο κολοκυθάκι αναμειγνύεται με την ολίγον πικάντικη φέτα και το θερινό πιάτο περνά σε άλλη διάσταση.

Ζυμαρικά
Μπορεί η ελληνική εκδοχή της καρμπονάρα να περιλαμβάνει κρέμα γάλακτος στα συστατικά της – με μερικές υπο-παραλλαγές να μην κρύβουν την αδυναμία τους στη ξινομυζήθρα ή ακόμα και στη μπεσαμέλ -, όμως, όταν τα ζεστά ζυμαρικά αναμειγνύονται με σάλτσα φέτας το πιάτο εκτός από ελληνικό χαρακτήρα αποκτά και ιδιαίτερη γεύση.

Λαδερά
Ανάμεσα στα φασολάκια, τις μπάμιες, τον αρακά, τις αγκινάρες αλά πολίτα, αφήνεται χώρος στη σάλτσα φέτας για να εισχωρήσει. Ανακατεύουμε σχολαστικά και ο συνδυασμός, εκτός από εντυπωσιακός χρωματικά, κερδίζει και σε γεύση.

Πατάτες
Ψητές, βραστές, τηγανιτές, σε σαλάτα. Όπως και αν επιλέξετε να απολαύσετε τις αμυλούχες πατάτες, μην διστάσετε να τις συνοδεύσετε με σάλτσα φέτας για έναν άκρως πετυχημένο γευστικό συνδυασμό.

Σαλάτες
Αντί για cottage στη ρόκα, αντί για ανθότυρο στη μαρουλοσαλάτα, αντί για κλασική φέτα στον κρητικό Ντάκο. Η σάλτσα φέτας παίρνει θέση στο μπολ της σαλάτας και δίνει μοντέρνα νότα στις κλασικά αγαπημένες μας συνταγές.