Την Καθαρά Δευτέρα είθισται να τρώμε λαγάνα. Οι φούρνοι είναι ανοικτοί και αυθημερόν, οπότε είναι σίγουρο ότι θα μπορούμε να προμηθευτούμε από οπουδήποτε. Αν βέβαια θέλουμε να πειραματιστούμε, φτιάχνουμε και μόνοι μας στο σπίτι.  Είτε την αγοράσουμε είτε τη φουρνίσουμε μόνοι μας, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να μας μείνει για τις επόμενες μέρες. Τι γίνεται όμως με τη λαγάνα που περίσσεψε; Στο πνεύμα της οικονομίας, αλλά και της zero waste τάσης της εποχής, σας έχουμε μερικές προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να εκμεταλλευτείτε σωστά, δημιουργικά και νόστιμα τη λαγάνα που έμεινε.

Η λύση της κατάψυξης
Αν βρεθούν εξαρχής στο σπίτι σας πολλές λαγάνες και είστε σίγουροι ότι αποκλείεται να καταναλωθούν όσοι και αν μαζευτείτε, τότε μπορείτε να την συντηρήσετε στην κατάψυξη, όπως ακριβώς κάνετε και με το ψωμί. Για να αποφύγετε την σπατάλη τροφίμων, κόψτε τη σε μερίδες που ξέρετε ότι σας φτάνουν για μια ημέρα ή για ένα γεύμα και φυλάξτε τη σε σακουλάκια που κλείνουν αεροστεγώς.

Παξιμάδια
Κλασική λύση των μαμάδων και των γιαγιάδων μας. Την κόβουμε σε λεπτές φετούλες. Στη συνέχεια, τις ψήνουμε  στον φούρνο, μέχρι να ροδίσουν. Και τα σπιτικά παξιμάδια μας είναι έτοιμα!

 

Μπρουσκέτες
Μπορείτε να κόψετε σε λεπτές φέτες τη λαγάνα σε και να φτιάξετε λαχταριστές μπρουσκέτες εύκολα και γρήγορα. Στη νηστίσιμη εκδοχή, μπορείτε να προσθέσετε θαλασσινά και λαχανικά ενώ στην αρτύσιμη, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.
Σας δίνουμε μερικές ιδέες:

Μπρουσκέτες με γαρίδες και σάλτσα ντομάτας

Εύκολες μπρουσκέτες με σολομό και τυρί κρέμα

Πώς να φτιάξετε τις τέλειες μπρουσκέτες

Ορεκτικές μπρουσκέτες

Σουφλέ
Αντί για ψωμί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λαγάνα που σας περίσσεψε και να φτιάξετε ένα λαχταριστό σουφλέ. Βέβαια εδώ θα επιλέξουμε λαγάνες που έχουν αρκετή ψίχα, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό της λαγάνας έχει κόρα οπότε μπορεί να μην είναι εύκολο και πρακτικό για το σουφλέ σας.

Σουφλέ με μπαγιάτικο ψωμί, τυριά και μπέικον
Το σουφλέ των μαμάδων μας που εμφανιζόταν σε κάθε γιορτινό τραπέζι και πάρτι καλά κρατεί, μιας και φτιάχνετε γρήγορα, εύκολα και με υλικά που υπάρχουν σε κάθε κουζίνα.

Σε κεφτεδάκια, μπιφτέκια
Ομοίως και εδώ, τα μπιφτέκια και τα κεφτεδάκια είναι συνταγές που χρειάζονται μπαγιάτικο ψωμί για να γίνουν, οπότε και εδώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο λαγάνες που έχουν πολλή ψίχα. Τα υπόλοιπα περισσεύματα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε άλλες παρασκευές, όπως τα παξιμάδια.

Δείτε εδώ μια συνταγές:
Γρήγορα και εύκολα χοιρινά μπιφτέκια
Ζουμερά μπιφτέκια
Κεφτεδάκια με ντομάτα και χόρτα στον φούρνο

 

Το άρθρο της εβδομάδας