Τα τηγανητά τυροπιτάκια που σερβίρονται με μέλι είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό πιάτο που το συναντάμε στη χώρα μας σε πολλές παραλλαγές. Γενικά, ο συνδυασμός τυριού, μελιού και κάποιου είδους ζύμης είναι δημοφιλής, παραδοσιακός και πολύ αγαπημένος. Τα μελιτίνια, τα λυχναράκια, τα τηνιακά, οι μελόπιτες και η σφακιανή πίτα είναι μόνο κάποια παραδείγματα που επιβεβαιώνουν πως ειδικά στα νησιά μας, αυτού του είδους οι παρασκευές αποτελούν ορόσημα της κάθε τοπικής κουζίνας, αλλά και το κλασικό comfort καλωσόρισμα ή φίλεμα της γιαγιάς.

Η αγάπη για τον συγκεκριμένο συνδυασμό όμως, δεν γνωρίζει σύνορα, αφού σε πολλές χώρες τα γλυκά με τυρί πρωταγωνιστούν. Τρανό παράδειγμα, το τσιζκέικ, που σε ειδικά σε Αμερική και Ευρώπη το συναντάμε σε αμέτρητες παραλλαγές.

Όμως, αν βρεθούμε στην Ιταλία, και συγκεκριμένα στη Σαρδηνία, θα δοκιμάσουμε ένα γλυκό που μοιάζει πάρα πολύ με αυτά που έχουμε συνηθίσει στη δική μας κουζίνα, και η ομοιότητά του αυτή δεν περιορίζεται μόνο στη χρήση τυριού σε γλυκιά παρασκευή.

Πρόκειται για το seadas (σεάντας). Τηγανητά τυροπιτάκια με γέμιση φρεσκοτριμμένου πεκορίνο. Το πεκορίνο γίνεται πολύ αρωματικό για αυτή τη συνταγή αφού αρωματίζεται με εσπεριδοειδή και ιντριγκάρει τον ουρανίσκο. Τυρένια γέμιση, τραγανό ζυμάρι και μέλι, συνθέτουν, όπως πάντα, ένα πιάτο που δεν χάνει. Σίγουρα αυτή η γεύση κάτι σας θυμίζει.

Υλικά (Για 12 τεμάχια)
300 γρ. πεκορίνο
250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
30 γρ. βούτυρο
Μέλι άνθεων
Αλάτι
1 πορτοκάλι
1 λεμόνι
Ε.π. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνι

Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε το σιμιγδάλι με το βούτυρο και προσθέτουμε 120 γρ. νερό και μία πρέζα αλάτι. Θα πρέπει το μείγμα να είναι ομοιγενές, αλλά όχι σφιχτό. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες.

Τρίβουμε το πεκορίνο και το αρωματίζουμε με ξύσμα από το πορτοκάλι και το λεμόνι. Χωρίζουμε το τυρί σε 12 μερίδες και τις πλάθουμε σε σφαιρικό σχήμα. Αν το τυρί είναι πολύ ξερό για να κρατήσει το σχήμα τότε ρίχνουμε σε αυτό λίγο γάλα (μία κουτ. σούπας) και το θερμαίνουμε λίγο στον φούρνο ώστε να γίνει εύπλαστο.

Παίρνουμε το ζυμάρι, το ανοίγουμε με τον πλάστη όσο πιο λεπτό μπορούμε χωρίς να σπάει, και το χωρίζουμε σε 24 λωρίδες.

Στις μισές λωρίδες μοιράζουμε τη γέμιση, τις καλύπτουμε με τις σκέτες λωρίδες και πιέζουμε καλά τα φύλλα μεταξύ τους ώστε να μην βγει έξω η γέμιση. Τα τυροπιτάκια θα θυμίζουν οπτικά ραβιόλι.

Κόβουμε το ζυμάρι που περισσεύει γύρω από τη γέμιση είτε με ένα ποτήρι είτε με κουπ πατ των 9 εκ. και τηγανίζουμε τα σεάντας σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο, χρυσαφί χρώμα. Τα γυρίζουμε προσεκτικά μέσα στο τηγάνι για να μην σκάσουμε τις φουσκάλες που θα δημιουργηθούν στο ζυμάρι.

Σερβίρουμε τα σεάντας με μέλι.

Δείτε επίσης:

Budino: Το εύκολο γλυκάκι των Ιταλών με μπισκότα και σάλτσα καραμέλας!

8 παραδοσιακά προϊόντα της Λομβαρδίας που αξίζει να δοκιμάσετε

Zeppole: O λουκουμάς αλά ιταλικά