Φρουτένια, με έντονη γεύση, ξεχωριστό άρωμα, ιδιαίτερη υφή. Η μαρμελάδα δεν λείπει από το πρωινό των περισσότερων από εμάς. Εξάλλου, κάθε εποχή έχει τα δικά της φρέσκα φρούτα κι εμείς τα δικά μας αγαπημένα, τα οποία δεν θέλουμε να αφήσουμε να χαλάσουν. Αντιθέτως, θέλουμε να διατηρήσουμε τη γεύση τους για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αναλλοίωτη. Τα κάνουμε, λοιπόν, μαρμελάδα και τα αποθηκεύουμε στη δική τους αεροστεγή συσκευασία. Πριν, όμως, από αυτό το βήμα, οφείλουμε να γνωρίζουμε τα μυστικά για να ετοιμάσουμε την πιο νόστιμη και αρωματική σπιτική μαρμελάδα.

Φρούτα ώριμα και σφιχτά
Πριν καν αρχίσουμε να φτιάχνουμε μαρμελάδα, φροντίζουμε τα φρούτα μας να είναι ώριμα και σφιχτά. Χωρίς χτυπήματα, σημάδια και ανομοιομορφία. Τα ώριμα φρούτα απελευθερώνουν, κατά τη διάρκεια της παρασκευής, την καλύτερη δυνατή γεύση τους.

Προσθέτουμε όση ζάχαρη χρειάζεται
Λένε ότι το μυστικό για επιτυχημένη μαρμελάδα είναι να ακολουθήσουμε πιστά τη συνταγή. Και έχουν δίκιο. Μπορεί η διαίσθηση μας να γεννά δεύτερες σκέψεις ως προς το πόσο γλυκιά ή πικρή θα βγει, όμως, η ποσότητα ζάχαρης που θα χρησιμοποιήσουμε είναι σημαντική, ακριβής και καθοριστική. Μην ξεχνάτε ότι η ζάχαρη λειτουργεί ως συντηρητικό για τη μαρμελάδα, οπότε όσο λιγότερη, τόσο πιο γρήγορα θα αλλοιωθεί η γεύση της και θα χαλάσει.

Σιγοβράζουμε σταθερά και ανακατεύουμε συχνά
Μπορεί οι ρυθμοί της καθημερινότητας να είναι φρενήρεις και όλοι να τρέχουμε για να προλάβουμε, όμως, η μαρμελάδα θέλει τον χρόνο της για να παρασκευαστεί. Η χαμηλή φωτιά μειώνει τις πιθανότητες τα φρούτα μας να καούν ή το μείγμα μας να αποκτήσει πικρή γεύση ενώ παράλληλα επιτρέπει στα φρούτα να βγάλουν τα αρώματα τους. Επίσης, το συχνό ανακάτεμα είναι απαραίτητο. Η μαρμελάδα δεν είναι μια γρήγορη παρασκευή με το συχνό ανακάτεμα να βοηθάει στο να μην καεί και η ξύλινη κουτάλα στο να μην υπάρχει αλλοίωση αρώματος και γεύσης.

Η σωστή κατσαρόλα
Και η κατσαρόλα παίζει σπουδαίο ρόλο στην παρασκευή μαρμελάδας. Πρέπει να είναι μεγάλη, ευρύχωρη και να έχει χοντρό πάτο. Υπάρχει λόγος. Ο χοντρός πάτος βοηθάει το μείγμα να μην κολλήσει και άρα η μαρμελάδα να μην καεί.

Εξαφανίστε τον αφρό
Ο αφρός που κάνει την εμφάνιση του συνήθως στην κορυφή της κατσαρόλας έχει άμεση σχέση με την ποιότητα της ζάχαρης. Αν δεν εμφανιστεί, τότε η ζάχαρη που έχετε προμηθευτεί είναι εξαιρετική. Αν πάλι βρεθεί μπροστά σας, δεν χρειάζεται άγχος. Απλά, να τον αφαιρέσετε από την επιφάνεια της μαρμελάδας άμεσα.

Θερμόμετρο ανά χείρας
Ένα από τα μεγαλύτερα άγχη μας στην παρασκευή μαρμελάδας είναι να αντιληφθούμε ποια είναι η χρονική στιγμή που έχει δέσει. Που το μείγμα έχει ομογενοποιηθεί και γίνει ένα. Υπάρχει τρόπος και εμπλέκει το κλασικό θερμόμετρο. Αν η οθόνη δείξει αριθμό ανάμεσα στους 103 με 105 βαθμούς C, τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη.

Χυμός λεμονιού στο φινάλε
Όλες οι μαρμελάδες θέλουν λίγο χυμό λεμονιού πριν καταλήξουν στην αεροστεγή συσκευασία τους. Το λεμόνι λειτουργεί ως συντηρητικό. Επιπρόσθετα, η πηκτίνη που περιέχει δεν λειτουργεί απλά ως αντιθετικό στοιχείο στην τελική σύσταση, αλλά βοηθάει και τη μαρμελάδα να δέσει καλύτερα.