Όταν παραγγέλνουμε απ’ έξω συνήθως καταλήγουμε να τρώμε περισσότερο, κάτι που μας οδηγεί μακροπρόθεσμα σε φαινόμενα παχυσαρκίας ενώ μας καθιστά και πιο επιρρεπείς σε προβλήματα υγείας, όπως αρτηριακή πίεση, χοληστερίνη, καρδιαγγειακά νοσήματα…

Το να μαγειρεύουμε στο σπίτι, πέρα του ότι είναι πιο υγιεινό, είναι σίγουρα και πιο οικονομικό, καθώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα υλικά που έχουμε στα ντουλάπια και το ψυγείο μας, χωρίς πρόσθετα έξοδα.

Οι σεφ που είναι ειδικοί στις δημιουργικές ιδέες και στη μείωση της σπατάλης φαγητού έχουν να μας δώσουν χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να μαγειρεύουμε περισσότερο στο σπίτι.

Οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά
Για να βγει νόστιμο ένα πιάτο χρειάζονται μικρές λεπτομέρειες, όπως τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά, που υπάρχουν- ή πρέπει να υπάρχουν- πάντα στην κουζίνα μας. Τα φρέσκα υλικά -και όχι τα κατεψυγμένα- είναι εκείνα που δίνουν αρώματα και γεύση σε ένα φαγητό. Για παράδειγμα, μια απλή σάλτσα ντομάτας μπορεί να γίνει πολύ πιο νόστιμη αν αντί για χυμό ντομάτας χρησιμοποιήσουμε φρέσκες ντομάτες και αν προσθέσουμε φρέσκα μυρωδικά για νοστιμιά, όπως πχ. λίγο βασιλικό.

Δεν πετάμε τίποτα!
Σε μια zero waste προσέγγιση της μαγειρικής, προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε όλα τα υλικά που έχουμε στη διάθεσή μας, χωρίς να πετάμε τίποτα. Παράλληλα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τις φλούδες από τα φρούτα και τα λαχανικά σε zero waste σνακ ή άλλες λύσεις. Δείτε ένα παράδειγμα ΕΔΩ

Καλές σχέσεις με το μανάβικο και το κρεοπωλείο της γειτονιάς
Τα σωστά ψώνια, η αγορά των κατάλληλων υλικών αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα βήματα για να αποφασίσουμε να μαγειρέψουμε σωστά και νόστιμα. Τα φρέσκα λαχανικά, τα σωστά κομμάτια κρέατος είναι σίγουρο ότι θα δώσουν στις συνταγές μας άλλη νοστιμιά. Οπότε είναι καλό να ξέρουμε από πού προμηθευόμαστε τις πρώτες ύλες μας. Η οικογενειακή σχέση με τον μανάβη και τον κρεοπώλη μας μπορεί να κάνει τις παρασκευές μας ακόμη πιο νόστιμες, καθώς εκείνοι θα μας έχουν δώσει τα πιο φρέσκα υλικά.

Βρείτε τον sous-chef σας!
Η μαγειρική είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να βαριέστε, ειδικά αν είστε κουρασμένοι. Για να γίνει πιο απολαυστική, μπορείτε να τη μοιραστείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και να βγει ένα… συλλογικό πιάτο! Ποιος θα γίνει ο sous chef σας; Ο σύντροφός σας, τα παιδιά σας, οι φίλοι σας… Διαλέξτε τον παρτενέρ σας στην κουζίνα και αυτοσχεδιάστε!

Απλά πιάτα
Δεν χρειάζεται να φτιάχνουμε κάθε μέρα πολύπλοκες και δύσκολες συνταγές. Ειδικά όταν έχει κάποιος να μαγειρέψει καθημερινά πόση φαντασία και δημιουργικότητα να έχει; Παράλληλα, αν δεν έχει τόσο χρόνο στη διάθεσή του, πρέπει να έχει στο νου του κάποια εύκολα πιάτα με απλά υλικά. Τα απλά βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν είναι και νόστιμα!

Μια απλή σος αναδεικνύει ένα πιάτο
Μερικές φορές αρκεί μια απλή σος με 2-3 υλικά για να αναδείξει ένα πιάτο ή για να… ανανεώσει το χθεσινό ή το μεσημεριανό φαγητό. Αν δεν σας πολυαρέσει να τρώτε το ίδιο φαγητό δυο μέρες, μπορείτε να του… αλλάξετε τη γεύση προσθέτοντάς του απλώς μια σος που θα το κάνει διαφορετικό!

Αντίσταση στο φαγητό απ’ έξω
Αν έχετε αποφασίσει ότι θα τρώτε μόνιμα σπιτικό φαγητό, τότε πρέπει να το έχετε πάντοτε στο νου σας και ακόμα και όταν αισθάνεστε κουρασμένοι ή λαίμαργοι για κάτι ανθυγιεινό, να έχετε τις σπιτικές εναλλακτικές σας για γρήγορα αλλά και νόστιμα πιάτα. Για να στηρίξετε τη συνήθειά σας αυτή, μπορείτε να καλείτε κατά καιρούς φίλους στο σπίτι, να τους μαγειρεύετε και να περνάτε και όμορφα. Δεν χρειάζεται να κάνετε υπερβολές, όπως στα οικογενειακά τραπέζια. Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται πολλές φορές μέσα στην απλότητα και την ποιότητα και όχι την ποσότητα!

Προγραμματισμός των γευμάτων
Για να πετύχετε τον στόχο σας, θα χρειαστεί να εφαρμόσετε έναν προγραμματισμό στα ψώνια σας και στα πιάτα που θα μαγειρέψετε. Αν είστε λάτρεις της οργάνωσης, μπορείτε κιόλας να έχετε ένα πινακάκι στο ψυγείο με τα πιάτα της εβδομάδας και να αποθηκεύετε τα υλικά σας ανά ημέρα.

Δείτε επίσης:
Τα tips των σεφ για να ετοιμάσετε το γεύμα σας πιο γρήγορα

Πώς να περιορίσετε τη σπατάλη τροφίμων στην καθημερινότητά σας

4 πανεύκολες συνταγές για να φτιάξετε νιόκι στη στιγμή

 

Το άρθρο της εβδομάδας