Πολλά από τα τρόφιμα που αγοράζουμε και που θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίζουμε ευπαθή, πωλούνται σε τέτοιες ποσότητες που είναι δύσκολο να καταναλωθούν σε μικρό χρονικό διάστημα ή απλά δεν προλαβαίνουμε εμείς να τα καταναλώσουμε πριν την ημερομηνία λήξης τους. Η κατάψυξη μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για τέτοιες περιπτώσεις. Εμείς σου προτείνουμε 6 διαφορετικά προϊόντα που μπορείς να αποθηκεύσεις στην κατάψυξή σου.

Πάστες/σάλτσες ντομάτας
Συνήθως τις παίρνουμε σε κονσέρβες, οπότε μετά το άνοιγμά τους δύσκολα διατηρούνται για πολύ. Μπορείτε να μεταφέρετε την ποσότητα που έχει περισσέψει σε παγοθήκες και να την κρατήσετε στην κατάψυξη. Κάθε φορά που θα θέλετε να ξαναφτιάξετε κόκκινη σάλτσα, θα ρίξετε στην κατσαρόλα σας τα «παγάκια» που χρειάζεστε.

Τζίντζερ
Το τζίντζερ είναι ένα υλικό που έχουμε αρχίσει και το εντάσσουμε στη διατροφή μας. Όμως, πολλές φορές, επειδή δεν το βάζουμε σε πολλές παρασκευές, μας περισσεύει. Το πιο πρακτικό είναι να το κόψετε σε κομμάτια που αντιστοιχούν σε κάθε χρήση που συνηθίζετε να του κάνετε. Όταν το τζίντζερ είναι παγωμένο, είναι και πιο εύκολο να τριφτεί, οπότε σας βοηθά και στη μεταχείριση του υλικού.

Καυτερές πιπεριές
Επειδή είναι καυτερές, συνήθως δεν χρησιμοποιούμε μεγάλη ποσότητα, οπότε πολλές καταλήγουν στο καλάθι. Οι πιπεριές μπορούν να αντέξουν στην κατάψυξη από 6 μήνες μέχρι και χρόνο, οπότε δεν πρέπει να φοβηθούμε να της καταψύξουμε. Τις ξεπαγώνουμε ελαφρά και είναι έτοιμες να τριφτούν ή να πολτοποιηθούν, για να δώσουν ένταση σε κάθε συνταγή. Γενικά, τα λαχανικά μετά την κατάψυξη είναι για μαγείρεμα και όχι για να καταναλωθούν σε σαλάτες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, προτιμούμε τα φρίσσα προϊόντα.

Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί περιέχουν έλαια, τα οποία με τον καιρό χαλούν τη γεύση τους, ειδικά όταν αυτά εκτεθούν σε ζεστές θερμοκρασίες. Οι ξηροί καρποί αντέχουν κάποιους μήνες στο ντουλάπι, όμως αν ο καιρός περνάει και μένουν ανεκμετάλλευτοι, η κατάψυξη είναι καλή επιλογή, αφού μπορούν να αντέξουν μέχρι και δύο χρόνια. Οι ξηροί καρποί με κέλυφος, μπορούν να αντέξουν ακόμη περισσότερο. Επειδή πολλοί ξηροί καρποί απορροφούν εύκολα υγρασία, θα πρέπει να τους αποθηκεύσουμε κλεισμένους αεροστεγώς.

Αλεύρια ολικής άλεσης
Σε αντίθεση με το απλό αλεύρι, το αλεύρι ολικής περιέχει έλαια, όπως και οι ξηροί καρποί. Έτσι, είναι πιο επιρρεπές στην υγρασία και τη θερμότητα. Σε δροσερό και ξηρό μέρος μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και τρεις μήνες. Για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, η καλύτερη λύση είναι η κατάψυξη, αφού του δίνει παράταση ζωής από δύο μέχρι και έξι μήνες.

Περισσεύματα λαχανικών
Για σούπες και ζωμούς είναι ό,τι πρέπει. Τα καρότα, τα κρεμμύδια, τα σέλερι που περίσσεψαν και δεν έγιναν σαλάτα ή σάλτσα ή ό,τι άλλο είχαμε στον νου, μπαίνουν στην κατάψυξη και μπορούν μελλοντικά να χρησιμοποιηθούν σε πολλές παρασκευές, αρκεί να μην είναι σαλάτες και γενικά συνταγές που απαιτούν φρεσκοκομμένα λαχανικά.

Δείτε επίσης:

Βάζουμε το αλεύρι στο ψυγείο;

Πώς να διατηρήσετε τον κρόκο στην κατάψυξη και άλλα μυστικά…

Καραντίνα: Τι να προσέχεις για τη σωστή κατάψυξη των τροφών