Εάν θέλεις να φας αυθεντική μακαρονάδα, πηγαίνεις κατευθείαν στην πηγή, την Ιταλία. Εάν θέλεις τις καλύτερες συμβουλές για ζυμαρικά, απευθύνεσαι στον γηραιότερο ντόπιο που μπορείς να βρεις. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε πιστά όσα είπε ο Giovanni Rana, ο 79χρονος ιδρυτής της εταιρίας φρέσκων ζυμαρικών που φέρει το όνομά του από το 1960, σχετικά με τον αυθεντικό τρόπο μαγειρέματος του αγαπημένου μας υδατάνθρακα.

giovanni

“Η ιταλική κουζίνα δεν είναι περίπλοκη, όπως η γαλλική”, απάντησε όταν ερωτήθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του σχετικά με το ποιο είναι το καλύτερο tip μαγειρικής που μπορεί να δώσει. “Το μεγάλο δίλημμα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο είναι εάν πρέπει να μαγειρέψουν τα μακαρόνια al dente ή όχι. Στην Ιταλία δεν υπάρχει μόνο ένα στιλ μαγειρέματος – το al dente δεν είναι ο ιταλικός τρόπος”, συνέχισε. “Στο Νότο, όπως στη Ρώμη, θέλουν τα μακαρόνια να είναι ακόμη λίγο τραγανά και λευκά στο εσωτερικό. Στη βόρεια Ιταλία, συμπεριλαμβανομένης της Βερόνας, τα προτιμούν λίγο πιο μαλακά”.

pasta

“Ναι αλλά τελικά ποιος είναι ο σωστός τρόπος;”, θα αναρωτιέσαι. Σύμφωνα με τον Giovanni, κανένας. Η συμβουλή του σε όλους τους μακαρονάδες, είναι να μην ακολουθούν πιστά τους αυστηρούς κανόνες. Εάν σου αρέσουν τα μακαρόνια να “κρατάνε” λίγο, δεν θα πρέπει να αισθάνεσαι ότι κάνεις κάποιο παράπτωμα βγάζοντάς τα πιο γρήγορα από τη φωτιά. Εάν πάλι τα προτιμάς πιο μαλακά, απλά άφησέ τα να βράσουν για λίγο παραπάνω, χωρίς όμως να τα λιώσεις τελείως. “Η κουζίνα είναι ένας τόπος ελευθερίας. Όλα μπορούν να συμβούν. Είναι πηγαία φαντασία”, είπε ο Giovanni χαρακτηριστικά.